Чавић: Тек ћемо да видимо ко је опозиција

Као што је то уобичајено рећи за спортске турнире, и на изборима постоје највећа изненађења – учесници који су изненадили позитивно. Какав ће утисак нека странка стварно оставити, за разлику од спортских екипа, морамо да сачекамо да прође и њен мандат. На изборима, чији мирис још осјећамо, многи ће се сложити да је изненађење Демократска […]

уторак, октобар 12, 2010 / 08:03

Као што је то уобичајено рећи за спортске турнире, и на изборима постоје највећа изненађења – учесници који су изненадили позитивно.

Какав ће утисак нека странка стварно оставити, за разлику од спортских екипа, морамо да сачекамо да прође и њен мандат.
На изборима, чији мирис још осјећамо, многи ће се сложити да је изненађење Демократска партија, Драгана Чавића.
Током предизборног груписања, они нису хтјели у Коалицију "Заједно за Српску". ДП је јавно подржала кандидата те коалиције за српског члана Предсједништва БиХ, Младена Иванића, а исто то нису урадили и у случају Огњена Тадића. Међутим, њихов кандидат за мјесто предјсеника РС је изостао, управо да не би "’помогли" у избору предсједника Републике из редова владајуће коалиције.
Драган Чавић, за Фронтал.РС тврди да треба сачекати коначно пребројавање, али не крије да резултат странке није изненађење за њене чланове:
– Још увијек није познат тачан број мандата сваке од странака учесница на протеклим изборима. Mеђутим, ми можемо већ сада са готово потпуном сигурношћу рећи да је Демократска партија у Народној скупштини РС освојила 3 мандата, иако није искључено ни да освојимо 4, али је ипак мање вјероватно и зависи од више фактора који ће се знати тек онда када изборни резултати буду објављени у коначној форми од стране ЦИК БиХ. На жалост, нисмо освојили ни један мандат у Парламентарној скупштини БиХ.
Многи наводе да је успјех ДП највеће изненађење избора с обзиром да сте први пут у изборном процесу. Да ли је то тачно или сте ви очекивали овакав резултат?
За нас није био изненађење, иако за друге јесте, што потврђује колико су нас неозбиљно схватали из обје коалиције, како из оне на власти тако и из оне у опозицији. Називали су нас „статистичком грешком“ из оба табора, поготово након наше одлуке да не приступимо ни једном коалиционом блоку. Испоставило се да је њихова математика била погрешна а наша исправна.
Ми смо себи зацртали циљеве на којима смо радили годину и 6 мјесеци, од оснивања странке до почетка изборне кампање.Мало нам је недостајало да остваримо оно што смо знали да је реално могуће, а то је 5 директних и један компензациони мандат.
Нажалост, десило нам се да су у неким општинским одборима значајно подбацили, што је резултирало оваквим исходом. Иако смо реално могли више, нисмо незадовољни. Ово је почетак, а оно с чиме смо ми располагали у изборној кампањи у односу на учеснике на изборима из оба блока у РС, личило је на борбу Давида и два Голијата. Није било узалуд.
Да ли је реално стварање уједињене опозиције и са којим циљевима могу заједнички наступати сад кад је СНСД показао да је озбиљан?
Још ми не знамо које су странке опозиција а које су власт. Знаћемо то тек послије гласања о новој Влади РС, а то ће на дневни ред доћи најраније половином децембра.Тек ће се тада видјети ко је у предизборном периоду био стварна а ко имагинарна опозиција.Тек тада ће све маске пасти. Ја само једно знам , а то је да је Демократска партија у опoзицији уколико власт формирају СНСД и СП. За остале нити знам нити сам сигуран.
Евентуална постизборна комбинаторика ваше партије?
Ми ћемо остати принципијелни у својим предизборним политичким, економским,социјалним и реформским захтјевима. Како би то изгледало да након толике аргументоване критике изречене с наше стране на рачун владајућих странака у предизборном периоду, одједном преврнемо ћурак и са њима уђемо у партнерство послије избора, ради неколико фотеља у власти које би нам понудили? То би сигурно било политички и људски крајње непринципијелно, и зато се неће ни догодити.
Шта ће бити прва конкретна иницијатива ДП у Скупштини Републике Српске?
При усвајању буџета бићемо против умањења расхода којима ће се штедити на инвалиднинама и пензијама на уштрб мегаломанских пројеката Владе РС као што су биле силне луксузне канцеларије папрено плаћене СНСД-овим тајкунима.Тражићемо хитне измјене Закона о порезу на имовину грађана и ићи ћемо у парламентарну процедуру са разним законодавним приједлозима које смо најављивали у предизборној кампањи.
Kaкво је ваше мишљење о великом броју неважећих листића?
Резултат су комбинације више ефеката : изборних крађа на бирачким мјестима, грешака бирача због компликованости гласачких листића (посебно за парламентарне изборе) и незадовољства кандидатима на листама ( посебно у случају српског члана Предсједништва БиХ). Који је од ових фактора више или мање утицао да готово 7% гласачких листића буде неважећи, требало би да утврди ЦИК БиХ, али је већ дуго јасно да многе ствари у Изборном закону треба мијењати како би се ова појава довела у оквире прихватљивости по стандардима ОЕБС-а.
Шта мислите о резултатима ("улози") Драгана Калинића и Радована Паповића из Савеза за демократску Српску?
То је питање за њих, али је видљиво да је њихова кандидатура на појединачне функције снажно опредијелила исход гласања за српског члана Предсједништва БиХ. Има ту још једна димензија коју ја примјећујем, која дјелује нелогично , али истовремено и објашњава шта се стварно догодило. Паповић је добио вишеструко више гласова него Калинић, иако је готово непознат широј јавности у РС, за разлику од Калинића који је неоспорно један од пар најпрепознатљивијих политичара у РС. Како је то онда могуће , логично је питање?
Одговор на ово питање нема никаве везе ни са Калинићем ни са СзДС, већ са Иванићем и Радмановићем , за које очигледно десетине хиљада гласача није хтјело гласати , па су неки дали глас једином преосталом кандидату, а то је Паповић, а многи једноставно нису гласали ни за кога и вратили су неиспуњен гласачки листић.
Да ли ће Милорад Додик бити бољи предсједник РС од Рајка Кузмановића?
То ће се моћи рећи тек по завршетку његовог мандата, дакле у ово доба 2014. године. Све што бих рекао унапријед било би само нагађање или процјена.
Питао: Жељко СвитлицаОставите одговор