Чавић отворио нову сезону у Кругу 99

Владајуће политичке елите у Босни и Херцеговини, које су добиле повјерење грађана, нису створиле амбијент у којем је могуће очекивати да ће бити помака напријед, више је за очекивати да ће бити стагнације или чак и назатка што је лоше за све грађане у БиХ, казао је у данас Драган Чавић, предсједник Демократске партије, гостујући […]

недеља, септембар 18, 2011 / 13:12

Владајуће политичке елите у Босни и Херцеговини, које су добиле повјерење грађана, нису створиле амбијент у којем је могуће очекивати да ће бити помака напријед, више је за очекивати да ће бити стагнације или чак и назатка што је лоше за све грађане у БиХ, казао је у данас Драган Чавић, предсједник Демократске партије, гостујући као уводничар на првој сесији Асоцијације независних интелектуалаца Круг 99 у Сарајеву, након љетне паузе

Говорећи о теми "БиХ на путу европских интеграција – проблеми, рјешења, перспективе", Чавић је нагласио да је у БиХ често присутна политика искључивости у којој се каже или БиХ или ентитети, а не постоји политика и БиХ и ентитети.

– Када се прихвати реалност да је БиХ посљедица директног конфликта и резултат договора у тешком конфликту, онда се може рачунати да се с поласком таквих реалних основа могу изнаћи реална рјешења, мишљења је Чавић.

Додао је да би се БиХ требала окренути питањима приближавања ЕУ, али да се она и даље бави етничко-политичким питањима која у правилу производе конфликт, а из конфликта је немогуће произвести било какву перспективну ситуацију.

– Због тога БиХ има дугогодишњу стагнацију и све су тежи услови за постизање било каквог договора иако смо у четвртој години од како је потписан Споразум о стабилизацији и придруживању, а да нема никаквог помака ка добијању статус кандидата, појашњава Чавић.

Такође је подвукао да кључни проблем настаје када се разговара о интеракцији између Дејтонског мировног споразума и евро-интеграција, јер се та два питања константно сукобљавају и преплићу.

– Управо та питања представљају основу за тешку политичку конфронтацију и застоје унутар БиХ и понекад дизање тензија, које поприлично дестабилизују, не само политичке односе у БиХ, него и међуљудске односе, наглашава Чавић.

Предсједник Асоцијације независних интелектуалаца Круга 99 Сулејман Реџић, казао је да се БиХ данас налази у веома сложеним друштвено-политичким односима, те да никада није била у сложенијој политичкој кризи у постдејтонском периоду.

Због тога је Круг 99 позвао све "пропатриотски" оријентисане политичке и друштвене снаге да се укључе у процес рјешавање изузетно сложених политичких односа и политичке кризе, која је узрок ерозије државе БиХ у свим њеним сегментима.

– Постојећа политичка елита није у стању дати адекватну формулу у рјешавању политичких односа, а Круг 99 сматра да је политичка алтернатива та која може БиХ извући из ове кризе и приближити је простору Европске уније, додао је Реџић.

У свом обраћању окупљеним новинарима, подцртао је да БиХ као држава има шансе, али једино у оквирима Европске уније.0 КОМЕНТАРА

 1. Зашто нисам изненађен да је на јесењој првој сесији Асоцијације муслиманских интелектуалаца Круг 99 у Сарајеву позван Драган Чавић? Имају му дужни још за признање Сребренице и укидање војске РС. Како би било лако формирати власт СДП-у да су некако могли прогурати Чаву у скупштину у Сарајево. Чава и Иванић као чланови Платформаша. Лијановић и ХСП би имали друштво. Не би било садашње кризе. Гледајте да следећи пут гласате за Чавића и Глигића.

 2. Логичан слијед каријере, и затварање круга издаје потписника „8800 сребреничких жртава геноцида“, носиоца америчког ордена сребрене звијезде са орловим мудима добијеног том приликом и за заслуге самопризнања НЕПОСТОЈЕЋЕГ И НАПАКОВАНОГ злочина…
  Кад изгубиш СВЕ саговорнике и поштоваоце у свом народу и међу својом браћом и рођацима,не преостаје ти ништа него „пропатриотски круг независних интелектуалаца (чава чобан интелектуалац!:D:D:D)“, те пошто му је ПРОПАО покушај ПОТПУНЕ ЕРОЗИЈЕ Републике Српске, сад се баца на „спашавање ерозије државе БиХ“!?B-)
  Прави човјек за изругивање и напрђивање сарајевске јалије и њихових „телектуалаца“. Има да му се грохотом исмијавају иза ђале! Заслужио је. Бољу казну му ни Срби не би смислили, све да га је неки баја и смјерио брадвином међу рогове!;)

 3. Треба питати Чавића шта каже на шведски документарац у којем амерички обавјештајац тврди да је у Сребреници 2000 побијено из освете за покоље над Србима из Сребренице и околине, а остали умрли или изгинули у покушају да се извуку и окружења. Чава би вјероватно рекао: ‘Лажу Швеђани и амерички обавјештајци. Мој извјештај је тачан! Потврдићу то на Клубу муслиманских интелектуалаца 99 у свако вријеме. Они ме разумију о чему причам. Зато треба увести Закон о забрани негирања геноцида што прије иначе ће бити још документараца.’

 4. “Када се прихвати реалност да је БиХ посљедица директног конфликта и резултат договора у тешком конфликту, онда се може рачунати да се с поласком таквих реалних основа могу изнаћи реална рјешења“

  Бриљантна изјава. Ућера им Чава.

 5. Prič’o ja nedavno sa jednim starim komunistom i kaže čovjek – nema gore droge od vlasti. Kaže da komunistima pare, zlato, žene… nisu značili ništa – samo im je vlast bila bitna. Samo da budeš prvi i da se tebe pita.

  Kada sada ovim našim pretendima na vlast, pored te droge vlasti dodam i sav taj fantastčini ekonomoski momenat – onda postaje jasno da za obraz i principe kod njih nema mjesta.

  Čavić je u Sarajevo išao po podršku američkih diplomata. Dobiće je i postati glavni kandidat za ulogu Srbina Lijanovića…

 6. Ne branim ni ovoga ni onoga jer su svi ovisnici o vlasti, ali od ovoga većeg zla niti smo dočekali, niti ćemo dočekati.I svaki je uzimao od nas, pa zato su i došli na vlast, ali i nama je ostajalo.Ovaj ne ostavlja ništa, sve redom čisti, da iza njega ostane spržena zemlja, bez drvceta, bez djeteta, o starima da i ne govorimo.
  ovaj je dobio zadatak:uništi sve da im se ne zna za trag, a pare ti ne damo, što god od naroda uzmeš tvoje je.
  Pakleni plan fašista, a najstrašnije je da ga ostvaruju „naši“ neofašisti.

Оставите одговор