Бугарски фудбал у раљама криминалаца

СОФИЈА – Бугарски фудбал је након краха комунизма постао поље интереса криминалаца, јер је већи дио фудбалских клубова директно или индиректно контролисан од стране лица из организованог криминала, који настоје да оперу паре преко спорта. Скоро сви клубови су власништво фигура из сиве економије или су били у вези са њим, наводи се у документу […]

понедељак, јануар 3, 2011 / 14:01

СОФИЈА – Бугарски фудбал је након краха комунизма постао поље интереса криминалаца, јер је већи дио фудбалских клубова директно или индиректно контролисан од стране лица из организованог криминала, који настоје да оперу паре преко спорта.

Скоро сви клубови су власништво фигура из сиве економије или су били у вези са њим, наводи се у документу америчке Амбасаде у Софији од 15. јануара 2010. године, доји је данас, 3. јануара објавио интернет сајт Викиликс.

У повјерљивом документу објављена су и нека имена. Тако се Тодор Батков доводи у везу са једним од најпопуларнијих бугарских клубова „Левским” из Софије, а Васил Бошков, као бивши савјетник другог популарног софијског клуба „ЦСКА”. Николај Гигов је у вези са „Локомотивом” из Софије, а Гриша Ганчева са Литексом .

У везу са бугарским клубовима, према том документу су и браћа Маргини у софијској „Славији” и компанија ТИМ са „Црним морем из Варне.

Последња три предсједника „Локомотиве” из Софије, фудбалског клуба који је неколико година био у власништву криминалне групе ВИС, су убијени, пише у извјештају америчке Амбасаде.

У другом документу америчке мисије у Софији, од 26. јуна 2009. године, који је путем Викиликса објавио шпански дневник Ел Паис говори се тадашњем извјештају ЕК о напретку Бугарске у борби против криминала и корупције.

У документу је цитиран неименовани повјерљиви извор, који тврди да је Брисел разочаран због неспособности бугарских власти да реформишу правосудни систем.

Метафорички се наглашава да само штап врши посао у Бугарској, преносе данас бугарски медији.

Према неименованом извору једини ефикасни начин за постизање позитивних резултата у Бугарској је притисак са мониторингом и блокирањем европских фондова.Оставите одговор