Бугарска: Откривено благо старо 4.000 година

Благо старо 4.000 година, вриједности процјењене на 1,5 милиона евра, нађено је почетком мјесеца испод дрвета на сјеверу Бугарске, саопштио је данас регионални археолошки музеј. Двије бронзане сјекире, седам комада накита од злата и шест златних одјевних украса из бронзаног доба нашао је један 42-годишњи незапослени Бугарин који је тражио метал за препродају. Благо се […]

четвртак, септембар 22, 2011 / 18:43

Благо старо 4.000 година, вриједности процјењене на 1,5 милиона евра, нађено је почетком мјесеца испод дрвета на сјеверу Бугарске, саопштио је данас регионални археолошки музеј.

Двије бронзане сјекире, седам комада накита од злата и шест златних одјевних украса из бронзаног доба нашао је један 42-годишњи незапослени Бугарин који је тражио метал за препродају.

Благо се налазило испод корења једног вишевјековног дрвета у мјесту Свиштов.

Проналазач, који је једно вријеме крио откриће, после разговора у полицији је био принуђен да благо преда градском музеју. Према бугарском закону, предмети који припадају баштини морају да буду предати држави.

Међу драгоцјеностима су наруквица у облику спирале и шест огрлица које су могли да носе и мушкарци и жене.Оставите одговор