Бугарска: Ко потпирује антиромске протесте?

Ове недеље Бугарска води у вијестима због нереда, протестних митинга и акција на националној бази. Талас антиромског расположења, чији је узрок била смрт 19-годишњег становника села Катуница близу Пловдива под точковима комбија ромског вође Кирила Рашкова, обухватила је читаву земљу. Различити бугарски политичари и аналитичари наводе различите узроке антиромског расположења у последње вријеме. Рецимо, предсједник […]

недеља, октобар 2, 2011 / 16:13

Ове недеље Бугарска води у вијестима због нереда, протестних митинга и акција на националној бази.

Талас антиромског расположења, чији је узрок била смрт 19-годишњег становника села Катуница близу Пловдива под точковима комбија ромског вође Кирила Рашкова, обухватила је читаву земљу.

Различити бугарски политичари и аналитичари наводе различите узроке антиромског расположења у последње вријеме. Рецимо, предсједник бугарског Хелсиншког комитета Красимир Кинев у интервјуу Вестима-24 истакао је да је на првом мјесту мека и толерантна политика владе према организованом криминалу.

Лидер Бугарског науционалног покрета ВМРО-БНД Красимир Каракачанов, између осталог кандидат за предсједника, реагује више него неочекивано: он предлаже да се новчане исплате пружају само породицама са двоје или троје деце: бесмислено је стимулисати наталитет Рома.

Нова историјска покретачка снага – Фејсбук одржава у мрежи општенационалну протестну акцију Пробуди се, Бугарска!

Нереди на националној бази у Бугарској се одржавају у завршној етапи предсједничких избора, који ће бити одржани 23. октобра.

Пред микрофоном је експерт радио Глас Русије бугарски политиколог Тодор Биков.

Убијеђен сам да све акције које су услиједиле за инцидентом у Катунице нису случајне. Што више, оне су оглашене уз активно учешће државе и уз пуну подршку медија. Данашњи догађаји у облику националног протеста су својеврсно "буђење" националне и грађанске свијести Бугара. Међутим, оно је усмерено против националне мањине.

Видим у томе провокативни елеменат од стране неких политичких снага уочи избора у Бугарској. Циљ је дисредитација, тежња да се главни политички, економски и социјални проблеми замијене мањим, да се пажња скрене на борбу против најбезазленијег и незаштићеног слоја бугарског друштва, који су од памтивјека били бугарски Роми. Дакле, данашњи догађаји се уклапају у политичку предизборну борбу, – сматра политиколог Тодор Биков.

Свој став износи и новинар и публициста Денчо Владимиров из Пловдива, одакле је почео талас антиромских акција:

Бугари су по природи изузетно толерантни народ. Оно што видимо уочи избора, издваја главни проблем. Мислим да је политика државе према Ромском становништву, која се спроводи у току 20 година, доживјела пропаст. Спољна помоћ, субвенције, материјална подршка више не играју. Протестна расположења, нарочито код омладине, према Ромима у нечем су оправдана.

Њихова основа су социјални односи у друштву. Не могу грађани једне те исте државе живјети према различитим законима – једни плаћају порезе, сносе одговорност за прекршаје, други, рецимо, Роми не сносе. Што се тиче политике, неки лидери странака су већ искористили ту ситуацију. Псеудопатриоти распирују међунационални конфликт. Међутим, основни акценат је социјални. Људи желе да би у земљи владао ред, сви грађани били равноправни у правима и обавезама.

Недавно сам код вас, на сајту Гласа Русије прочитао интервју бившег предсједника парламента Грузије Нино Бурџанадзе. Она је рекла: држава где нема једнаке одговорности грађана пред законом, не може да се зове демократском. То важи у овом случају и за Бугарску, – истакао је Денчо Владимиров.Оставите одговор