Будимир се игра опасним ријечима: Република Српска је геноцидна

Предсједник Федерације БиХ Живко Будимир изјавио је данас у Сарајеву да је "Република Српска геноцидна творевина и да БиХ неће и не може бити правна држава све док се састоји од два ентитета". „Изјављујем да ћу се у свом дјеловању на новој функцији након избора залагати за укидање те геноцидне творевине, али и Федерације БиХ […]

петак, септембар 5, 2014 / 17:07

Предсједник Федерације БиХ Живко Будимир изјавио је данас у Сарајеву да је "Република Српска геноцидна творевина и да БиХ неће и не може бити правна држава све док се састоји од два ентитета".

„Изјављујем да ћу се у свом дјеловању на новој функцији након избора залагати за укидање те геноцидне творевине, али и Федерације БиХ која је неправедна и нефункционална, те за регионализацију БиХ по географским, привредним и мултинационалним принципима“, рекао је Будимир на ванредној конференцији за новинаре.

Реагујући на изјаву предсједника Републике Српске Милорада Додика да Српска намјерава да јача своје функције и да све више буде држава, а све мање ентитет, Будимир је рекао да је том изјавом „пређен праг толеранције“.

Он сматра да се не смије дозволити да један функционер јавно говори о дисолуцији БиХ и да притом не сноси никакве правне санкције, те упитао зашто изостаје реаговање институција БиХ и међународне заједнице.

Мајкић: Слиједи период опасне реторике из ФБиХ

Посланик СНСД-а у Представничком дому парламента БиХ Душанка Мајкић оцијенила је да изјава предсједника Федерације БиХ (ФБиХ) Живка Будимира да је Република Српска геноцидна творевина показује да пред опште изборе у БиХ слиједи перид опасне реторике из ФБиХ, а нарочито маргиналиних политичких партија.

„Јасно је да слиједи опасна реторика, нарочито маргиналних политичких партија, потпут оне коју предводи предсједник ФБиХ. У недостатку властитих програма и осмишљених идеја шта то да понуди грађанима, најлакше ће привући интересовање становништва у ФБиХ ако буде нападао Републику Српску“, рекла је Мајкићева.

Она је поручила да Република Српска треба да ради на свом путу који је зацртала и да не треба да се обазире на изјаве маргиналних политичара.

Предсједник ФБиХ Живко Будимир изјавио је данас у Сарајеву да је „Република Српска геноцидна творевина и да БиХ неће и не може бити правна држава све док се састоји од два ентитета“.

Бојић: Будимир је сљедбеник Анте Старчевића

Посланик СДС-а у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Борислав Бојић сматра да предсједник Федерације БиХ Живко Будимир, као сљедбеник Анте Старчевића и хрватских праваша, изјавом да је Република Српска геноцидна творевина жели да оправда геноцид који је почињен над Србима од 1941. до 1945. године.

"Жртве геноцида на просторима БиХ и бивше Југославије су Срби којих је страдало више од милион и по, захваљујући идеологији Анте Старчевића, чији је Будимир сљедбеник", изјавио је Бојић Срни.

Према његовим ријечима, геноцид је почињен у Сарајеву гдје је у урбаној средини убијено више од 5.300 Срба.

"Ово што Будимир говори директан је атак на Дејтонски споразум и то не доприноси ономе чему тежимо – да живимо једни поред других, поштујући и уважавајући једни друге", истакао је Бојић.

Коментаришући Будимиров став изнесен на данашњој конференцији за новинаре у Сарајеву да је вријеме да се почне говорити о промјени Дејтонског споразума, Бојић је рекао да Будимир то само "може да сања", јер тога неће бити, бар када је ријеч о партијама из Српске, јер ни у једној од њих он неће наћи саговорника за то.

"У Републици Српској не постоје они који су спремни да подрже измјену Дејтонског споразума, а поготово позицију Српске у БиХ", нагласио је Бојић и подсјетио да је покушај мајоризације једног народа – српског био окидач и почетак сукоба у БиХ.

Он је истакао да Република Српска има све елементе државности и да је створена искључиво и само захваљујући српском народу, те да нико не спори право и другима да у Српској живе слободно и уживају све добробити.

Будимир је данас на конференцији за новинаре у Сарајеву назвао Републику Српску "геноцидном творевином" и рекао да је вријеме да се почне јавно говорити о "промјенама државног уређења".0 КОМЕНТАРА

 1. Tata ti je genocidan, pizda ti materina, Meni je u Jugoslaviji bilo dobro i nije bilo potrebe da me otcjepljujes ako si vec ti htio da ides. A RS je sasvim prirodna reakcija jednog naroda koga su druga dva htjela u silu Boga otcijepiti od Jugoslavije. Trebali ste stvoriti Federaciju i nju otcijepiti od Jugoslavije a teritoriju RS ostaviti da bude dio Jugoslavije a ne da jedete govna o „genocidnoj tvorevini“. Nad Srbima u federaciji genocid traje vec 20 godina, izvuci glavu iz dupeta pa se osvrni oko sebe i vidjeces da je genocidna tvorevina tamo gdje je Srba sve manje. Znam da te nece srce zaboliti na tu cinjenicu ali barem ne jedi govna, kad ima jeftinog bureka.

 2. Хеј биги, постао си ми пуно агресиван.

  Ти Живко не сери, да си ти био прави генерал, а не пичка и глуперда, данас би хрватски народ имао хрватску републику као и ми Српску, наравно и муслимани своју и мирна Босна, што каже стара узречица.

  П.С.Ако си се „генерале“ увриједио на моје истините тврдње, ти поведи тјелохранитеља и закажи гдје да се нађемо нас тројица у Сарајеву, да вам српки капетан и еколог то практично потврди.

  Знам да му је ово предизборна, али превише брате,опростите фронталовци, није било другог начина, да ћутиш не иде, да шаљеш умне и хумане поруке говнету, не иде, јаче је ово од мене, морао сам.

  Поздрав и сори што рекли Будимирови гузни хавери.

 3. BUDIMIR IMITIRA DODIKA

  Godinama Milorad Dodik na izrazito uvrdljiv način komentariše drugi entitet i ostale političare. Stotinama puta raubovao je priču o referendumu, iako bolje od nas zna da je to samo prazna priča. Većina zapaljive retorike (koju lično – osuđujem) koja prema nama dolazi iz Federacije samo je reakcija na Dodikovu, u politici nedopsutivu, retoriku koju on praktikuje prema Federaciji i BiH.

  Probosanksa politika je ona koja BiH unitaristima daje osnov da tvrde kako je enitetsko uređenje loše i kako ga treba mijenjati na štetu RS.

 4. Godinama se Dodik na izrazito dobar nacin brani od napada iz efbehazije da je Republika Srpska genocidna tvorevina i da Srpski narod ako hoce da ide iz BIH moze da ponese samo onoliko zemlje koliko ima na cipelama. Vecina retorike koja dolazi iz Republike Srpke je reakcija na uvrede i prozivke iz efbehazije i njenih ekstremnih politickih grupacija.. to je ISTINA od koje vecina okrece glavu jer im je lakse da zive u lazi!

 5. Нисам агресиван,идиот почне да ме вређа…Лепо сам га замолио да ми објасни,ја сам увек спреман да нешто научим.

  Просто је…сви Хрвати одреда (осим Жељка Комшића) су за трећи ентитет,само најдеснији,праваш,неоусташа је за мултинационалну и унитарну Б/Х.И ту као нема ништа чудно…

 6. Godinama se Dodik na izrazito dobar nacin brani od napada iz efbehazije da je Republika Srpska genocidna tvorevina i da Srpski narod ako hoce da ide iz BIH moze da ponese samo onoliko zemlje koliko ima na cipelama. Vecina retorike koja dolazi iz Republike Srpke je reakcija na uvrede i prozivke iz efbehazije i njenih ekstremnih politickih grupacija.. to je ISTINA od koje vecina okrece glavu jer im je lakse da zive u lazi!

Оставите одговор