Британској државној телевизији мало што је Папа Фрањо признао геноцид над домороцима Канаде

Током боравка у Канади, папа Фрањо је упутио извињење и затражио је опроштај због поступака у школама над домородачком дјецом којим је руководила католичка црква и тиме је испуњен један од "позива за реакцију" који су упутили Индијанци, али се суочава са критикама да је могао да учини много више.

субота, јул 30, 2022 / 17:13

Британски "Би-Би-Си" наводи да папа није учинио више на испуњењу других захтјева и предузимању конкретнијих корака за искупљење због улоге католичке цркве у репресији, малтретирању и културолошком геноциду над Индијанцима у Канади.

Према писању британског медија, ови захтјеви су давно послати поглавару Римокатоличке цркве и међу њима су одштете и инвестиције, позивање на одговорност злостављача у школама те повратак светих предмета Индијанцима из Ватикана.

Недавно је објављено да су у индијанској школи "Камлупс" у Британској Колумбији откривени посмртни остаци више од 200 домородачке дјеце.

Канадске школе су у периоду од 1831. до 1996. године присилно одвојиле око 150.000 индијанске дјеце од родитеља. Велики број дјеце је био злостављан, силован, слабо храњен, што је Комисија за истину и помирење 2015. године назвала "културолошким геноцидом".

Бројне школе водиле су државне и црквене групе, које су наводиле да им је циљ асимилација индијанске дјеце.

Откриће посмртних остатака дјеце у индијанској школи "Камлупс" у Британској Колумбији, која је затворена 1974. године, поново је отворило стара питања и изазвала негодовање због недостатка информација и одговорности.Оставите одговор