Британац исправио гроб Стјепана Бандере у складу с њемачким законом

Држављанин Велике Британије, Грејем Филипс по сопственом видео-свједочењу исправио је гроб украјинског еквивалента Анти Павелићу, тако што је потргао већину застава и ставио натпис: Овдје је сахрањен украјински нациста Стјепан Бандера.

понедељак, октобар 15, 2018 / 18:17

У Украјини, која је сада под контролом војне хунте коју наоружава и обучава НАТО на челу са САД, недавно је забрањен руски језик који говори преко 60 одсто становништва. Наравно, без икакве осуде западних, а поготово овдашњих НВО. Из Кијева се подржавају се и толеришу отворено нацистички покрети, који црпу своју идеологију из личности као што је Бандера. Такође без икакве осуде оних, који референдум на Криму, а посебно у Доњецку и Лугањску, карактеришу као "руску агресију". Ваљда над својим, руским народом…

Ми знамо да је то све тако, али ипак је занимљиво видјети једног Енглеза како се залаже за истину. И то још у Минхену.11 КОМЕНТАРА

  1. Био би можда и у Хрватској да Бандера није починио геноцид над Пољацима.

   Често слушам глупости од стране “русофила“ о Украјини, а једна од њих је да је Бандера ратовао за ширење католичанства.

   Зато је ваљда побио 100.000 Пољака да остале преведе у ту вјеру.

 1. Чак и данас у Пољској има нешто око 500.000 православних. У другом свј. рату Бандера се исказао невиђеним злочинима над православнима у Украјини и Пољској. Разни е“U“ро-унијати и ек“U“менисти покушавају замаглити истину али то је њихов проблем јер су или злонамјерни или слабо „потковани“ чињеницама.

  1. Бандера је поубијао 100.000 Пољака католика. Тачка.

   Овакве глупости „русофила“ коју сам поменуо у ранијем коментару су доказ.

   Чак ћемо и Пољаке поправославити само да би будалетина доказала да је Бандера био борац за католицизам.

  1. Тема није Пољска него Пољаци у Украјини које је побио Бандера. Сви Пољаци у Украјини су католици.

   То што ти покушаваш да податком да је 1посто Пољака православно, и да је баш те поубијао Бандера гивори да ти објективност није јача страна

  2. А што је најгоре, због овог типа „русо-православаца“ као што је говнар и лажов Распучин, доживјесмо нови раскол и шизму.

  3. Moj Simo, moj pajdo..prije ces metar u bulju nekom ucerati nego cm u vugla.
   Nije samo problem kad rusofili lupaju gluposti, vec su ljudi generalno slabo informisani o Ukrajini.
   Tacno je da je, po razlicitim podacima, pobio nekoliko desetina hiljada Poljaka (naravno katolika), kao i nekoliko desetina hiljada pravoslavnih (svojih Ukrajinaca). Opet, smijesno je govoriti za svoje Ukrajince o nekom religioznom kontekstu tada, jer je KomPartija SSSR zabranila religijsko djelovanje, upraznjavanje vjere i izjasnjavanje o religijskog pripadnosti uopste
   Nije tacno da je tadasnja Ukrajina bila zamrsena, niti da je njihova etnografska i religijska situacija, kao i istorija zamrsenija i ludja od istorije balkanskih Ex-Yu naroda

   Generalno gledajuci…Svi bi da nesto kazu, isceprkaju po internetu, i onda da se naprave pametni pred rajom.
   Tipicno nase…srpski, neobrazovano, neargumentovano… al, sta ces, taki smo 🙂

 2. Проблем и наш и уопште је што волимо све равнати према нашем окружењу и искуству. Код нас је једноставно, имамо Србе (=православци), Хрвате (=римокатолици) и Муслимане/Бошњаке (=муслимани) и по тако упрошћеном обрасцу тумачимо дешавања, превирања или историју на другом простору, конкретно Украјини.

  И грешка у старту. Етнографска и религијска ситуација у Украјини је много замршенија него рецимо у бившој нам Југи, историја Украјине је много замршенија и турбулентнија од наше историје.

  У Украјини је и православна црква раздељена, имамо више цркви, Московску патријаршију, Кијевску патријаршију, Украјинску аутокефалну цркву, имамо гркокатолике, римокатилике.

  Гркокатолици и римокатолици су претежно у Галицији (која својевремено бјеше у саставзу Аустрије, ту је управо из тих разлога увезен гркокатолицизам у XVIII.вијеку), Бандерином завичају.
  У Галицији постоји традиционално антируско расположење, плодно тло за украјински национализам, а у вријеме мајданског преврата 2014-е, екстремисти (неонацисти) из Галиције су чинили окосници тог удара.

  Погрешно је Бандеру оквалификовати украјинским еквивалентом Анти Павелићу, није то ни близу. Он бјеше националиста, није спорно да је његов рад и та идеја утемењена на антируском дјеловању или тада антисовјетском, 1941-еу Љвову (по нападу Њемачке на Совјетски Савез) је успостављена украјинска независна држава.
  Они су и очекивали благослов нациста, но Нијемци су могли прихватити само потпуне марионете попут Павелића (којем је и дозвољено да изврши геноцид над Србима), у украјинским националистима су тада видјели опасност и раз*ебали то, многи су стријељани, Бандера је дуго био у логору а два врата су му убијена у Аушвицу.
  Касније се ситуација искомпомпликовала, јесте било и сарадње украјински националиста (и војне формације УПА) са Нијемцима али и међусобних борби, УПА им је требала прије свега у борбама са Армијом Крајова и совјетским партизанима, и ту су ратовали сви против свакога, јако замршена ситуација, замршенија него код нас.

  Данас у Русији и Пољској на Бандеру гледају јако лоше, ту су и бројни злочини које је починила УПА, у западној Украјини, посебвно Галицији на њега позитивно гледају, данас неонацисти у Галицији у њему виде узор, негативац био јесте, но прекомпикована је то прича, и никако не можемо написати Бандера=Павелић.

 3. Dok se Staljina cak stavlja i na crkvene pravoslavne kalendare,cudno.Valjda je jos zamrsenije nego kod nas.
  Risenje hrama Hrista Spasitelja u Moskvi se moze mjeriti sa rusenjem svetista od strane mudzahedina…

  Drugu polovinu svog zivota je ipak radio na obnovi pravoslavlja,doduse malo iza kulisa.

  Ma jebo njih hocemo li mi brojati ponovo glasacke listice ili ne?

Оставите одговор