Брејвик: Ја сам убијао издајнике, требате ме одликовати

Андрес Беринг Брејвик, који је прошлог љета у Норвешкој убио 77 људи, затражио је да одмах буде пуштен на слободу и нагласио да је његов поступак био "превентивни напад" на издајнике у земљи. "Не прихватам затварање. Тражим да будем одмах ослобођен", рекао је Брејвик пред судом у Ослу који је данас одлучио да се 32-годишњем […]

понедељак, фебруар 6, 2012 / 20:46

Андрес Беринг Брејвик, који је прошлог љета у Норвешкој убио 77 људи, затражио је да одмах буде пуштен на слободу и нагласио да је његов поступак био "превентивни напад" на издајнике у земљи.

"Не прихватам затварање. Тражим да будем одмах ослобођен", рекао је Брејвик пред судом у Ослу који је данас одлучио да се 32-годишњем Норвежанину продужи притвор до 16. априла, када треба да му почне суђење.

Брејвик је нагласио да је оно што је учинио 22. јула био "превентивни напад на издајице у земљи", и да је то учинио како би "одбранио норвешку етничку популацију".

"Ми, норвешки покрет отпора нећемо сједити скрштених руку у тренутку када од нас праве мањину у сопственој земљи", рекао је он и додао да је хтио да заштити "свој народ, културу, и религију".

Брејвик је 22. јула убио 77 људи, пошто је прво подметнуо бомбу у близини зграде норвешке владе у Ослу, после чега је отишао на острво Утоја, недалеко од Осла, гдје је насумице почео да пуца на учеснике љетњег кампа младих лабуриста.

Брејвик је током саслушања потврдио да је учинио све што му се ставља на терет, али је одбио да призна кривицу, а свој чин је објаснио жељом да се бори против ширења ислама и мултикултурализма у Европи.Оставите одговор