Брчко: Домић руководи умјесто Пајића

Замјеник градоначелника Брчко дистрикта Анто Домић саопштио је да он од данас наставља да руководи локалном Владом умјесто градоначелника Драгана Пајића, који је разријешен дужности прошле седмице на сједници парламента дистрикта уз образложење да је у сукобу интереса. Домић је рекао да је Влада дистрикта обавезна да након разрјешења градоначелника у овом саставу настави радити […]

уторак, мај 24, 2011 / 16:01

Замјеник градоначелника Брчко дистрикта Анто Домић саопштио је да он од данас наставља да руководи локалном Владом умјесто градоначелника Драгана Пајића, који је разријешен дужности прошле седмице на сједници парламента дистрикта уз образложење да је у сукобу интереса.

Домић је рекао да је Влада дистрикта обавезна да након разрјешења градоначелника у овом саставу настави радити до рјешења насталог стања или до избора новог градоначелника.

"Влади је исцурио мандат и она наставља радити до рјешавања ове ситуације. Уколико се одлука о разрјешењу градоначелника прогласи незаконитом, вратиће се Скупштини, а досадашњи градоначелник ће вјероватно задржати ову владу. Ако дође до избора новог градоначелника, он ће предложити Скупштини нову владу", прецизирао је Домић.

Он је подвукао да је ова Влада у складу са Статутом Брчко дистрикта и Закону о влади, дужна да настави са радом како би систем могао даље да функционише.

Домић је оцијенио да је ово прилично озбиљна криза власти у каквој Брчко дистрикт никада раније није био.

"У овом тренутку на проби је систем Брчко дистрикта и наша зрелост да ли смо заиста на таквом нивоу да можемо сами да ријешимо овако деликатна питања, да институције власти саме наставе функционисати. Ово је велики изазов за све политичке странке у дистрикту и ситуација која захтијева максималну одговорност и опрез у раду како се, оно што смо до сада успјели изградити, не би урушило", закључио је Домић.

Влада Брчко дистрикта је јутрос одржала ванредну сједницу, како би се сви њени чланови упознали са начином будућег рада у новим околностима. Домић је напоменуо да владина Правна служба и Правобранилаштво Брчко дистрикта и даље врше консултације због одређених дилема.

"Морамо признати да је за нас ово потпуно нова ситуација и многе ствари које су написане у Статуту и Закону о влади треба правилно протумачити и исправно поступити, како се не би погријешило", рекао је Домић.

Апелационом суду Брчко дистрикта 20. маја достављена је иницијатива за покретање поступка оцјене усклађености одлуке Скупштине дистрикта о разрјешењу градоначелника Драгана Пајића. Иницијативу је потписало пет посланика, након што је на скупштинском засједању 19. маја 14 посланика бошњачке, два српске и један посланик хрватске националности изгласало одлуку о разрјешењу Пајића.Оставите одговор