Бразил предлаже да ММФ узме новац од БРИКС

Бразил ће предложити да заједно с осталим чланицама БРИКС-а – Русијом, Кином, Индијом и Јужноафричком Републиком – стави Међународном монетарном фонду на располагање милијарде долара свјежег новца како би помогли ублажавању дужничке кризе у еврозони. Министар финансија Гвидо Мантега изнијеће овај приједлог у другој половини недјеље у Вашингтону на састанку Групе великих економија у развоју […]

уторак, септембар 20, 2011 / 11:52

Бразил ће предложити да заједно с осталим чланицама БРИКС-а – Русијом, Кином, Индијом и Јужноафричком Републиком – стави Међународном монетарном фонду на располагање милијарде долара свјежег новца како би помогли ублажавању дужничке кризе у еврозони.

Министар финансија Гвидо Мантега изнијеће овај приједлог у другој половини недјеље у Вашингтону на састанку Групе великих економија у развоју /БРИКС/, рекао је неименовани извор.

"Чини се да је давање више новца ММФ-у једна од привлачнијих опција помоћи Европи које нам стоје на располагању", рекао је исти извор, наводећи да би Бразил, различитим каналима, укључујући ММФ и куповине обвезница, могао за помоћ Европи да стави на располагање до 10 милијарди долара.

Сам по себи тај износ сигурно не би био довољан да значајније ублажи све тежу дужничку кризу у Европи, али би координисана акција у којој би учествовале и Кина и Русија могла постићи значајнији ефект.

Бразилски министар финансија већ је раније предлагао да чланице групе БРИКС координисано купују обвезнице европских земаља, али је та замисао наишла на отпор осталих земаља у групи које нису биле склоне куповинама ризичне имовине или нису биле сигурне да имају довољно средстава за ту опцију.

ММФ би могао бити сигурнији инструмент за координисану акцију, рекао је неименовани извор.

Чланице групе БРИКС већ купују обвезнице европских земаља преко Европског фонда за финансијску стабилност (ЕФСФ), извијестио је у понедјељак бразилски дневни лист Валор Економико.Оставите одговор