Бранислав Рачић: Привођења нас неће уплашити

Фронталов саговорник је кандидат Независне листе – Сви за Бањалуку, шетач за парк и људе уз парк којима се отима имовина, и онај кога је полицијa имала шта питати насамо. Бранислав Рачић је приведен након што није хтио да се склони багерима "Гранд трејда", који су кренули да затворе једини прилазни пут до приватног посједа […]

среда, август 22, 2012 / 09:30

Фронталов саговорник је кандидат Независне листе – Сви за Бањалуку, шетач за парк и људе уз парк којима се отима имовина, и онај кога је полицијa имала шта питати насамо.

Бранислав Рачић је приведен након што није хтио да се склони багерима "Гранд трејда", који су кренули да затворе једини прилазни пут до приватног посједа и куће Жељка Вулића, који се за своја права бори, откад трају сумњиве радње око земљишта код Медицинске електронике

Недавно сте привођени од стране припадника ЦЈБ Бања Лука. Шта се ту тачно десило?

Заједно са својим комшијама из Нове Вароши те осталим грађанима Бања Луке, последњих два мјесеца сам сваког дана дио протеста "Парк је наш", изазваних бахатошћу градских власти које су уништиле већину зелених површина у овом граду, а у нашем насељу су отишли и корак даље па су зелену површину познату као Пицин парк продали по сумњивим околностима и испод тржишне цијене приватном лицу. Морам да нагласим да сам као и већина дјеце која су одрастала у и око овог парка, посебно резигниран лажима да је то некаква тзв. ледина. Евиденто је да се ту постојале клупе, канте за отпатке, засади Панчићеве оморике, али и да се ту играо, можда најбољи мали фудбал на трави у граду.

Паралелно са отимањем парка, они покушавају и да отимају приватну имовину људима чија се дворишта граниче са парком, позивајући се на јавни интерес. Замислите то лицемерје, гдје они који су без јавне расправе, без разговора са становницима насеља око парка одлучили да јавну површину „поклоне“ приватном предузећу сада отимају имовину нашег комшије Жељка Вулића, како би његово двориште поклонили компанији којој су поклонили и парк. Жељко Вулић је отац троје деце, спортиста, који се свакодневно бори да прехрани своју породицу и принуђен је да се бори са вјетрењачама пред правосудним органима, а та борба у којој побјеђује сам против овог накарадног система га је до сада коштала десетине хиљада конвертибилних марака. При томе режим покушава на сваки начин да га сломи.

Ми његове комшије, солидарисали смо се са Жељом Вулићем, те стали испред багера којим су хтјели да руше приступни пут према његовој кући. Полиција је одлучила да ме због тога санкционише, због чињенице да сам био у дворишту свог пријатеља заједно са другим честитим људима који се већ данима боре против бахатости и злоупотребе власти. Сличних насиља над приватном имовином у овом граду имамо и у непосредној близини породице Вулић, али вјероватно и на другим мјестима у којем обичан и незаштићен човјек остане сам наспрам спрега капитала и градских власти. Нажалост правосуђе је посрнуло, али се надам да ће неко од истрајних људи, какав је Жељко Вулић истрајати у својој борби. Мислим да је веома важно да сви ми остали не окрећемо главу и станемо у одбрану својих комшија и исправних вриједности, а не да окрећемо главу и да чекамо да бахатост закуца и на наша врата.

Осјећате ли да апарат државне принуде са вама поступа другачије сада, када се зна да сте кандидат за одборника?

Када имамо накарадан и неизграђњен систем, какав је данас у Републици Српској, онда свака власт своју неспособност покушава да прикрије репресијом. Нисам се бојао ни 2003. године када је тадашња власт вршила притисак на нас студенте који смо водили борбу да касарна Врбас постане универзитетски кампус, па се не бојим и данас, јер знам да смо и сада у праву када штитимо општи интерес, као и те 2003. Борећи се за касарну Врбас сусретали смо се са пријетњама које су долазиле од грађевинског лобија, који и сада отима парк. Оно што није пријатно је притисак, који поново трпи моја породица чију подршку имам.

На крају, ако се као дјечак са осамнаест година нисам бојао да одем на ратиште током одбрамбено-отаџбинског рата, нема разлога да се данас бојим. Зато ми некад није јасно, како моји саборци из ВРС, које је овај систем обесправио, пристају да трпе неправду. Важно је да заједно изградимо систем који ће бити поштенији од овог данас и водити бригу о свим грађанима. Када у томе успијемо, власт неће бити репресивна према грађанима већ ће радити за њих.

Који су ваши лични мотиви за кандидатуру?

Свакодневно гледамо људе који лажу, краду и непоштено се богате, а "обичани људи" су заборавили како изгледа нормалан живот, јер смо под сталним притиском да ће нас неко напасти. У тој борби за преживљавање, трпимо неправду, и криминалце који се богате на туђој муци, а при томе промовишу модел понашања који је прихватљив тинејџерима. Млади не маштају да буду успјешни доктори, спортисти, научници, радници, већ желе да прате тај модел који промовише криминални шљам. Mоралне вриједности су се сурово промјениле.

Да ли је нормално отпустити трудницу, а са друге стране оптуживати младе да су криви за низак наталитет? Да ли је нормално поткрадати државу давањем минималне плате радницима, док се остатак плате даје у " коверти" али само првих пар мјесеци, а након тога тишина! Да ли је нормално да наш град, познат у свијету по раскошно зеленим алејама, забетонирају и зазидају – купљеним регулационим плановима, поново једино због материјалне користи.

И опет су млади криви што не формирају породице, што немају потомство, а цијена квадратног метра стамбеног простора износи безобразних 2000 КМ. Зашто да цијену наштиманих регулационих планова плати крајишки љепотан Врбас, који је претворен у отворену канализацију. Да ли да и даље гледам како улице овог лијепог Града "перу" том истом канализацијом и да не реагујем? Потпуно су запустили привредни развој, зелене површине, умјетност, културу, спорт, туризам…

Мој лични мотив је да се борим за изградњу другачијег, праведнијег система у којем ће млади имати шансу да нађу посао и покажу колико вриједе. Младост је наш највећи ресурс, а овај бахати систем на младе гледа као на проблем. Не могу више да дозволим да ми пријатељи и комшије напуштају Републику Српску у потрази за егзистенцијом. Одливом младих из Бање Луке уз негативан природни прираштај, нестаћемо са ових простора.

Желим да Бања Лука буде граду у којем ће труднице имати привилегије, као што су матерински додатак, бесплатан превоз, а не да добијају отказе. Кандидујем се како бих се борио за правичнију расподхелу, јавни интерес, а не интересе страначких лобија . Ја ћу бити истински глас народа, а не пијун политичке партије. Бања Лука има буџет од 140 милиона конвертибилних марака, а њени грађани копају по контејнерима. Градски превоз је никакав, а скупљи је од превоза у Београду.

Желим Бању Луку зеленила, а не град који је бетониран, у којем се гради без икаквог плана. Хоћу поштену и одговорну Бању Луку, а не град у којем се буџет дјели политички подобним компанијама као плијен. Хоћу Врбас у којем пливају дјеца, а не отворену канализацију. Хоћу Бању Луку у којој млади имају посао, а не јефтину дрогу. Желим Бању Луку у којој ће људи бити срећни и насмијани, град у којем живе, а не преживљавају.

Шта веже вас и остала шест чланова ваше листе?

Независну листу „Сви за Бањалуку“ чини седам младих поштених људи, који су својим досадашњим друштвеним ангажманом показали да желе добро Бањој Луци. Нас веже борба за изградњу правичног система који ће власт ставити у функцију обичног човјека. Веже нас жеља да окупимо поштене људе овог града, те да сви заједно учинимо Бању Луку бољим мјестом за живот. Имамо план да град функционише у интересу његових становника. Желимо да промовишемо принципе солидарности и правичније расподеле буџета.

Залажемо се за систем у којем се запошљава по стручности и квалитету, а не према политичкој подобности. Желимо Бању Луку која ће поново бити крајишка љепотица, пуна зеленила и чистих ријека. Хоћемо да у Бањој Луци креирамо модел управљања зеленим површинама, град који ће се бринути за свој еко систем, како би генерацијама које долазе оставили пожељно место за живот, јер смо ми овај град и његову природу само позајмили од будућих поколења.

Нас уједињује жеља да се Бањом Луком правичније управља, да се штеди, а не да се град беспотребно задужује. Хоћемо Бању Луку у којој грађани одлучују, а не политичке странке.

У којим дијеловима града и од које циљне групе очекујете да ћете имати највећу подршку?

Очекујемо подршку свих становника Бање Луке, јер ми не крадемо! Подршку тражимо од оних који желе поштеније и квалитетније услове за живот у нашем Граду. Вјерујемо да ћемо највећу подршку добити у насељима у којим живимо, од наших комшија и пријатеља, јер нас они најбоље познају.

Свакако мислим да ће Дражен и Вучко добити највише гласова на Старчевици, јер су се доказали својим комшијама кроз рад у мјесној заједници Старчевица. Показали су на који начин би требало да фунционише мјесна заједница, тј. саслушати и комуницирати са грађанима, евидентирати проблем и онда га заједнички рјешавати. Наша кандидаткиња и млада талентована спортискиња Борјана Ивић свакако очекује подршку у Пријечанима, Куљанима, Залужанима, Лазареву, или Жељко Гајић, дипл.правник који очекује гласове у насељима Шарговац, Дракулић, Лазарево.

Ми нећемо бацати новац на скупе рекламе и билборде, већ ћемо се потрудити да директно разговарамо са што већим бројем наших суграђана, како бисмо им представили наше планове и идеје и позвали их да нам се прикључе да заједно радимо како би Бања Лука била боље мјесто за све њене грађане. Зато и назив наше листе гласи „Сви за Бањалуку“, а борићемо се за Бању Луку за све, град који је у служби грађана и њихових интереса.0 КОМЕНТАРА

 1. Рецимо да је на Фронталу у току први круг представљања кандидата које, по свом нахођењу на које има право, Редакција сматра релевантним за БЛ.

  Дакле, у том првом кругу сви кандидати износе неке своје мање-више уопштене погледе и ставове у вези досадашње градске власти. Тако је и са овим интервјуом.

  То значи да би сви они у другом кругу требали да представе конкретне планове и програме, па тако и Рачић и његови Независни.

  Е, ту их чекамо.

 2. Povremeno pratim Frontal, a sad sam se registrovao samo da napišem da me raduje da se na izborima pojavljuju ljudi koji imaju neku viziju, ideje kako izaći iz ovog ćorsokaka, i koji su spremni da izađu mafiji na crtu. Račića se sjećam iz studentskih dana kao čovjeka sa jakim gardom, spremnog da svima skreše u lice, ali i kao borca za obične ljude i jako emotivnog čovjeka. Od ranije sam poznavao troje ljudi s ove liste, a sad sam upoznao i ostale. To su sjajni, mladi ljudi i moj glas ide nezavisnoj listi SVI ZA BANJALUKU. Izađimo svi na izbore da rušimo ovu mafiju i dovedimo nove generacije, jer ovi matori što su nas doveli do pakla sigurno neće moći da nam obezbjede svijetlu budućnost.

  Pozdrav za sve frontalovce, a ja ću se uključiti još u rasprave da javno podržim mlade, nekompromitovane ljude. Siguran sam da ih ima i po drugim strankama, samo što ih niko ništa ne pita.

 3. Независна листа је најбоља понуда на политичком небу БЛ од када имамо плурализам.
  Наравно, гласам за листу и унутар листе овако распоређујем гласове:
  1. Дражен
  2. Рачић
  3. Борјана
  4. Гајић
  5. Вучко
  6. Рене
  7. Лабус

  Људи нека Вам је са срећом.

 4. Да ови људи нису одлучили да се кандидују дефинитивно не бисмо имали за кога да гласамо на овим изборима.

  Срећно!

  Ми Фронталовци смо мало пристрасни тако да навијамо за Дражена поготово, али подржавамо и остатак екипе. Надам се да говорим у име већине. Битно је да се за почетак уђе у локални парламент. Прави представници народа, а не бројеви на листама политичких партија (каква је већина кандидата данас) могу да ураде доста већ самим уласком у парламент.

Оставите одговор