БОРС против предсједника скупштине оопштине Брод, бившег бојовника ХВО

Општинска Борачка организација Брод неће одустати од иницијативе за смјену предсједника Скупштине општине Иве Мијића који је у минулом рату био начелник штаба 101. Босанско-бродске бригаде ХВО-а, рекао је предсједник Предсједништва ове борачке организације Зоран Видић.

среда, јун 6, 2018 / 16:08

Он каже да 244 жртве, које су дале живот за ослобађање Брода и стварање Републике Српске, не заслужују да њихове сестре и браћу предводи командант 101. Босанско-бродске бригаде.

Видић истиче да су током Мијићевог избора на ову функцију у претходном мандату постојале спекулације у вези са његовим учешћем у ратним акцијама на подручју бродске општине, али да је Борачка организација у међувремену дошла до нових доказа и чињеница.

Да ствар буде гора, по ријечима мјештана и локалног БОРС-а, Мијић уопште и не живи на подручју општине Брод, него живи у Хрватској, тачније првој прекограничној општини – Славонском Броду.

Ово је познато готово свима у Броду, али се од локалних функционера још увијек нико активно не бави г. Мијићем, док борци подсјећају да је исти за вријеме рата активно учествовао у ратним операцијама на подручју општине.

"Књига ,,Рат у Босанској Посавини 1992." чији је аутор Хрват Јерко Зовак, позива се на аутентична свједочења управо самог г. Иве Мијићао дешавањима и учешћу у догађајима из марта 1992″, стоји у званичној иницијативи ОБО Брод, из које издвајамо и сљедеће:

"Знамо да су некима од вас на свиреп начин страдали чланови породице и није нам јасно како сте, након свега, могли подићи руку да предсједник Скупштине општине Брод буде човјек који има компромитовану ратну прошлост. "

Из борачке организације сматрају да су се одборници који чине скупштинску већину дубоко огријешили о своје преминуле саборце. Поручују да се не смије газити по костима и крвљу сабораца, јер су управо захваљујући борцима, локални функционери добили могућност да буду у својим фотељама.

Важно је истаћи да су у Броду на власти СНСД, ХДЗ, као и неколико других мањих странака.

Видић истиче да је новим Законом о локалној самоуправи Републике Српске прописано да предсједник локалне самоуправе и начелник општине не могу бити из реда истог конститутивног народа и групе осталих, осим ако један конститутивни народ има натполовичну већину према посљедњем попису становништва.

У образложењу иницијативе, Борачка организација наводи да је иста одредба прописана и чланом 14 Статута општине Брод.

"Према резултатима пописа из 2013. године, на подручју Брода 11.065 лица или 70,39 одсто изјаснили су се као Срби, 3.021 или 19,21 одсто као Хрвати, 1.312 или 8,35 одсто као Бошњаци, а 322 или 2,05 одсто као остали", навели су борци у инцијативи.

У Борачкој организацији Брод сматрају да постоји законски оквир да за предсједника Скупштине општине буде изабран Србин, а да се испоштују и права осталих народа.15 КОМЕНТАРА

 1. Овдје пада и твоја прича како то мјесто „припада“ Хрватима. Не припада него им то СНСД као прохрватска странка даје.И начелница Мркоњића је још ономад обећала у предизборној кампањи тужбу против Хрватске за злочине на подручју Мркоњића. Гдје је тужба ? Нема тужбе, али је зато поменута добила „Вечерњаков печат“. Хоће ли сад опет неко из бродског СНСД-а добити ту „ласкаву титулу“ ? Фуј!!!

  1. Опет лажеш.

   Нисам рекао да то мјесто припада Хрватима него сам рекао ако припада…

   “Симо П. Ороз 5. јуна 2018. у 23:18

   Ако то мјесто припада Хрватима нека они тамо поставе кога они хоће, као што ни Србима у другим мјестима други не требају постављати представнике.
   То је ствар политичког принципа, а не јефтине политике.“

   https://frontal.rs/sds-se-zahvalio-portaloidima-snsd-na-pracenju-govedarice/

  2. Такође сам написао:

   “Симо П. Ороз 6. јуна 2018. у 13:32

   Становници Брода најбоље знају ко је тај тип, зашто је на тој функцији. Ако си ти у праву на изборима ће казнити СНСД, а ако ниси СНСД ће побиједити.“

 2. Змају,

  смију ти се сва дјеца…

  Боли мене курац и за вашом коалицијом и за СНСД.

  Ја знам да док и једни и други не одете на сметлиште историје овом народу нема провидна дана.

  С обзиром да сам реалиста и да знам да од тога за сада нема ништа, моје је да сваке двије године помиришим које говно мање смрди и гласам за њега, с тим да приликом гласања запушим нос.

  Овакви твоји испади и ситне лажи, као и глупости и будалештине твојих коалиционих партнера ми кажу да сте ви смрдљивија говна од ових из Додикове коалиције.

 3. Хиљаду некаквих Мијића из Брода никада Симу Ороза неће натјерати да пљуне на Драгана Човића јер да је Драган Човић хтио да забије Србима нож у леђа за то је имао сјајну прилику приликом ревизије тужбе против Србије.

  Ту се ја и ви разликујемо.
  Вашем коалиционом партнеру не смета да се хвали како му је највећи успјех управо спречавање те тужбе, а сви знамо да Човићева улога у томе била већа него Иванићева.

  Ја за разлику од вас још имам оног старог васпитања и знам цијенити неке ствари.

 4. Не њушиш ти ништа, ти увијек гласаш за исто говно. Не изигравај овдје неутралног типа, кад сви знају да си највећи СНСД бот на овом порталу. Знам да имаш васпитања и да си васпитан у духу усташко-комунистичке коалиције. Сад се овдје покушаваш правити луд, када сам доказао да си у сукобу са чињеницама. Тим горе по чињенице.

  1. Ја увијек гласам за исто говно зато што она друга говна увијек више смрде.

   Ја не изигравам неутралног типа јер неко ко гласа за неку опцију не може бити неутралан.
   Ја сам ти управо објаснио по којем критеријуму се опредјељујем.

   Док сте год ви главна опозиција ја ћу се сврставати на страну СНСД.

   О мом усташко-комунистичком васпитању нека просуде објективни читаоци Фронтала.
   Има ту доста материјала.

   Него, реци ти нама јел’ још увијек мислиш да Милан Мартић није направио грешку када је одбио План З-4? Ти си предсједник партије која кобајаги представља прогнанике из РСК, народ треба да зна твој ства по том питању.

   Ако си остао при ранијим ставовима мени не треба бољи доказ да си политичка будалетина, а читаоцима Фронтала боље објашњење зашто мислим да је ваша политика најсмрдљивије говно.

 5. „ја знам док и једни и други не одете на сметљиште историје…..“, бла,бла,бла , бла..

  Ето ти сад Симо као родољуб, немаш избора, па мораш за мање говно да гласаш.

  Још бих ти и повјеровао да си у праву, да не знам колико прича и образ зелених вриједи, зато, ај не сери, што рекао мој и твој друг Миле.

 6. Симо, ајде не лупај ! Када сам ја рекао да представљам прогнанике из РСК ? Као прво, ја чак нисам ни са подручја које је припадало РСК. Као друго Срба из Крајине има у свим странкама. А што се тиче плана З-4 ја имам право на своје мишљење и сматрам да је с правом прво одбијен, јер је обухватао сам „аутономне котареве Книн и Глину“ што је манје од 50% територије РСК и знатно мање од пола становништва РСК. Под бруталним притиском Слободана Милошевића крајишко руководство је на крају и прихватило З-4, али су Хрвати опет напали РСК. Међутим ово твоје инсистирање на „неприхвтању“ З-4 има за циљ само једно, да се крајишки Срби оптуже за самогеноцид, а да се Хрвати аболирају за злочин геноцида у продуженом трајању. Али то ти неће проћи „одвјетниче“ НДХ.

  1. Змају,

   хвакл на искреном одговору, али ипак остаје констатација да политичке одлуке о будућности РС не смију доносити ликови који виде било шта позитивно у одлукама Милана Мартића из 1995.године.

  2. З-4 , ЗСО , исто срање друго паковање. Када АВ призна државу Косова и иста добије столицу у УН та „држава“ ће провести „мирну реинтеграцију“ „сјевера“. Исто би било и са З-4 који је , као такав , и понуђен да не би био прихваћен и да би након тога „Олуја“ била оправдана и проведена. У случају да је ипак прихваћен остала је опција са „мирном реинтеграцијом“. Све ове приче о РСК су прање савјести због издаје и продаје исте. Издају и продају су провеле комуњаре из Београда (Боро Микелић као први и као стари члан ЦК СКХ у ствари тешка лопина и битанга али и ментор „великом баји“ , у сваком погледу ) , официри ЈНА , политички врх Србије и Р. Српске.
   И то је то.

 7. То није реакција БОРС-а, него локалне бродске Борачке организације.
  Пошто БОРС контролише мркЕњићки клан и „газда“ Кајо,(читај црвена коалиција)који су на линији политике љубави и незамјерања према онима који су их опљачкали и поклали,… наравно да нема реакције и да је ово стање за њих редовно.

  1. Слажем се, а надам се да ћеш се и ти сложити са мном да политичке одлуке у РС не смију доносити ни политичке будалетине типа Мартића.

Оставите одговор