Бин Ладен знао за планирање напада у Лондону

Амерички безбједносни званичници наводе да је лидер Ал каиде Осама бин Ладен знао за планирање напада милитаната на мрежу градског саобраћаја у Лондону 7. јула 2005. године, али и да је то била посљедња успјешна операција у којој је он учествовао. Према њиховим ријечима, посредни докази, укључујући информације добијене из Бин Ладеновог скровишта у Аботабаду […]

среда, јул 13, 2011 / 13:42

Амерички безбједносни званичници наводе да је лидер Ал каиде Осама бин Ладен знао за планирање напада милитаната на мрежу градског саобраћаја у Лондону 7. јула 2005. године, али и да је то била посљедња успјешна операција у којој је он учествовао.

Према њиховим ријечима, посредни докази, укључујући информације добијене из Бин Ладеновог скровишта у Аботабаду у Пакистану, гдје су га убили амерички командоси 2. маја, такође сугеришу да је лидер Ал каиде знао и о неуспјелом плану да се изврше симултани напади на трансатлантским летовима за САД.

"Бин Ладен је бринуо о сваком детаљу. Такође, постоји разлог да вјерујемо да је знао о свим већим плановима Ал каиде током фазе њиховог планирања", рекао је један од америчких званичника.

Званичници нису жељели да буду именовани, јер нису овлаштени да говоре о противтероризму.

У нападима на три станице подземне жељезнице и аутобус са двије платформе 7. јула 2005. године погинула су 52 цивила и четири бомбаша самоубице.

Аналитичари наводе да посљедње процјене из САД подржавају наводе администрације америчког предсједника Барака Обаме да је, упркос вишегодишњој изолацији у Аботабаду, Бин Ладен и даље био у току са активностима својих присталица широм свијета.Оставите одговор