Биљановић: Влада испунила обавезе према ЖРС

Предузеће "Жељезнице Републике Српске" измириће обавезе према радницима у границама својих могућности, док је Влада Српске испунила свој дио обавеза из споразума са Синдикатом и Управом ЖРС-а, рекао је Срни помоћник министра саобраћаја и веза РС Маринко Биљановић. "Влада РС је извршила уплату свих новчаних давања која су била предвиђена овим споразумом, чији је гарант, […]

недеља, јун 5, 2011 / 09:50

Предузеће "Жељезнице Републике Српске" измириће обавезе према радницима у границама својих могућности, док је Влада Српске испунила свој дио обавеза из споразума са Синдикатом и Управом ЖРС-а, рекао је Срни помоћник министра саобраћаја и веза РС Маринко Биљановић.

"Влада РС је извршила уплату свих новчаних давања која су била предвиђена овим споразумом, чији је гарант, а који је потписан 15. фебруара и предузела друге активности", рекао је Биљановић.

Он сматра да су радници ЖРС-а прије него што су ушли у штрајк требали узети у обзир да је дошло до промјене Управе ЖРС којој је, како каже, требало дати одређени период за прилагођавање и сналажење у овој ситуацији.

Биљановић је истакао да кршење минимума процеса рада у ЖРС који је прописала Влада РС може имати посљедице по оне који га крше и по кориснике жељезничких услуга.

"То се треба испитати и провјерити, али је обавеза свих да се поштује минимум процеса рада чија је намјена да се заштите велики корисници жељезничких услуга како не би имали велике материјалне штете", рекао је Биљановић.

Он је додао да се Влада РС укључила у посао рјешавања обавеза према радницима жељезница с намјером да се тај проблем што прије ријеши на задовољавајући начин и за предузеће и за запослене.

Свих шест синдиката у ЖРС прекјуче су ступили у штрајк од којег, како су најавили, неће одсустати док управа овог јавног предзећа не испуни све елементе из споразума постигнутог 15. фебруара, којем је гарант била Влада РС. Предсједник Синдиката жељезничара РС Недислав Кузмић рекао је раније да радници ЖРС, осим неисплаћене три плате и једног топлог оброка у овој години, те регреса за 2009. и 2010. годину, траже и утврђивање одговорности за тешко стање у овом јавном предузећу.

Управа предузећа ЖРС саопштила је да Штрајкачки одбор синдиката у ЖРС током прекјуче започетог штрајка жељезничара не примјењује минимум процеса рада који је прописала Влада РС, а који налаже саобраћање 28 путничких и 30 теретних возова, него имају свој минимум по којем за вријеме штрајка саобраћа 30 путничких и 16 теретних возова.

У "Жељезницама РС", осим Синдиката жељезничара, дјелује још пет синдиката – Самостални синдикат машиновођа, Самостални синдикат одржавања шинских возила, Синдикат радника инфраструктуре, Самостални синдикат транспортне дјелатности и Самостални синдикат инфраструктуре Бањалука.0 КОМЕНТАРА

Оставите одговор