Билећа, Донцима у част

Тродневна манифестација "Донцима у част", уз богат културно-умјетнички програм, биће одржана у Билећи од 1. до 3. новембра, поводом вијека од доласка Донског кадетског корпуса.

четвртак, октобар 28, 2021 / 14:26

Организатор манифестације Завичајни клуб "Освит" из Билеће најавио је за понедјељак, 1. новембар, свечану академију у Дому културе "Јевто Дедијер", са почетком у 19.00 часова.

У програму академије учествоваће првакиња драме Народног позоришта у Београду Ивана Жигон, Црквени хор "Свети Василије Острошки и Тврдошки", музичке школе из Требиња, Етно група "Симонида" из Невесиња, те многи други умјетници из Билеће и Херцеговине и гости из Русије.

Другог дана манифестације, у уторак, 2. новембра, у 9.00 часова планирани су помен и полагање цвијећа на Руском гробљу у Билећи, а у 11.00 часова полагање цвијећа на спомен-плочу погинулим борцима отаџбинског рата 1991-1995, те посјета спомен-соби у Билећи.

Истог дана у 12.00 часова најављена је посјета спомен-капели на Корићкој јами у селу Корита и посјета храму Светог Јована Кроштантског у том селу, док ће у 19.00 часова у билећком Дому културе бити отворена изложба под називом "Билећки знаменити Донци".

Пројекција документарних филмова "Руски кадети у Билећи", аутора Сање Пешут и "Руска емиграција у Билећи почетком 20. вијека", аутора Дејана Пухала биће одржана у 19.30 часова.

Трећег дана манифестације "Донцима у част", у сриједу, 3. новембра, најављено је "Братско вече", када ће бити одржана пројекција филма "ДККК 2021" и програм културно-умјетничких друштава из Билеће.

Из Завичајног клуба "Освит" су истакли да се очекује долазак еминентних гостију из Русије и представника Владе Републике Српске.

Генерални спонзор манифестације је "Електропривреда Републике Српске".Оставите одговор