Бијељина: Биће договор, а можда и школа

Договор о изградњи нове зграде Основне школе "Вук Караџић" између Министарства просвјете и културе Републике Српске и града Бијељина биће постигнут најкасније за мјесец дана, рекао је директор те школе Драгорад Васић. Он је истакао да подручну школу "Вук Караџић", која се налази у ненамјенском објекту у Рачанској улици, тренутно похађа око 350 ђака, а […]

понедељак, септембар 3, 2012 / 16:12

Договор о изградњи нове зграде Основне школе "Вук Караџић" између Министарства просвјете и културе Републике Српске и града Бијељина биће постигнут најкасније за мјесец дана, рекао је директор те школе Драгорад Васић.

Он је истакао да подручну школу "Вук Караџић", која се налази у ненамјенском објекту у Рачанској улици, тренутно похађа око 350 ђака, а да ће нову школу похађати око 700 ученика, што, како је навео, довољно говори о потреби да се што прије заврши тај пројекат.

Васић, који је и предсједник Актива директора основних школа у Бијељини, рекао је да је ресорно министарство у протеклом периоду уложило много средстава у бијељинске основне школе.

"Министарство је омогућило изградњу спортске сале, реконструкције низа школа, поправке кровова, а недавно смо добили и девет кабинета информатике намијењених искључиво за побољшање учионичког простора“, рекао је Васић.

Вршилац дужности градоначелника Бијељине Мићо Мићић рекао је да ће, уколико ресорно министарство не уради ништа о питању изградње нове школе, локална заједница из буџета издвојити средства да се школа изгради до сљедеће године.

Мићић, који је данас посјетио ОШ "Вук Караџић" и подијелио поклоне првачићима, рекао је да је у Бијељини први пут уписано мање од 1.000 ученика у прве разреде.

"У 12 основних школа ове године је уписано 920, а у шест средњих школа уписано 970 ученика", рекао је Мићић. У основне школе у Бијељини данас је кренуло 9.700 ученика, а у ОШ "Вук Караџић" 1.490 ученика.

Априлски рат (саопштењима)

Подсјетимо у априлу је из Општине Бијељина стигло саопштење као израз протеста због начина расподјеле средстава за изградњу школских објеката, сугеришући да је Бијељина, у односу на број становника и потребе за школским објектима, запостављена.

Скренута је тада пажња да ученици подручног одјељења ОШ „Вук Караџић“ у бијељинском насељу Лединци већ годинама похађају наставу у три смјене у потпуно неусловном објекту.

"Вишегодишњи захтјеви Влади и надлежном Министарству просвјете и културе да обезбиједе средства за изградњу нове школе на Лединцима до данас нису добили позитиван одговор, упркос бројним најавама да ће средства бити пронађена. Иако искључива надлежност за изградњу школских објеката лежи на Влади и Министарству, општина Бијељина је из сопствених буџетских средстава финансирала постављање темеља за нову школу, у намјери да подстакне надлежне институције да најзад започну изградњу, али ни то није дало резултата", писали је у априлском саопштењу Општине Бијељина

То је било 18. априла, а већ сутрадан Министарство просвјете и културе је одговорило да Бијељина није запостављена и да је у изградњу и обнову објеката у области образовања у Бијељини уложено је 2.545.657,89 КМ из Развојног програма Републике Српске. Бијељини ће од наредне школске године бити обезбијеђена опрема за девет е-учионица. Министарство је тада обећало да ће обезбиједити 225 лаптоп-рачунара за ученике и девет за наставнике у школској години која почиње данас.Оставите одговор