БиХ ускоро са два висока представника

Валентин Инцко ускоро ће остати без овлашћења специјалног представника ЕУ у БиХ јер ће ова овлашћења преузети нови шеф Делегације Уније у БиХ, Петер Соренсен, потврђено је "ЕуроБлицу" у ОХР-а. Инцку крајем августа истиче мандат специјалног представника Уније, али остаје функција високог представника међународне заједнице у БиХ, са мандатом Савјета безбједности УН. Скоро гашење ОХР-а […]

понедељак, јун 13, 2011 / 15:29

Валентин Инцко ускоро ће остати без овлашћења специјалног представника ЕУ у БиХ јер ће ова овлашћења преузети нови шеф Делегације Уније у БиХ, Петер Соренсен, потврђено је "ЕуроБлицу" у ОХР-а.

Инцку крајем августа истиче мандат специјалног представника Уније, али остаје функција високог представника међународне заједнице у БиХ, са мандатом Савјета безбједности УН.

Скоро гашење ОХР-а није у плану великих сила, првенствено САД, које на тај начин желе да задрже директан утицај у БиХ што, како пише "ЕуроБлиц", практично значи да ће БиХ ускоро имати два висока представника умјесто једне личности која је до сада обједињавала ове двије фукције. За сада није познато каква ће овлашћења имати Соренсен, јер консултације о томе међу државама Уније тек треба да почну.

Извор: ЕуроБлицОставите одговор