Брчко: Реализовано тек 5,3 одсто средстава

Дистрикт Брчко од почетка ове године до данас реализовао је тек 5,3 одсто средстава из буџета за капиталне инвестиције, потврдио је Срни директор Дирекције за финансије Брчког Мато Лучић. "Степен остварења капиталног буџета је веома низак. Утрошено је само 4,6 милиона КМ, а на располагању нам је остало још 75 милиона нераеализованих средстава одобрених капиталним […]

понедељак, 13 јуна, 2011 / 15:26

Дистрикт Брчко од почетка ове године до данас реализовао је тек 5,3 одсто средстава из буџета за капиталне инвестиције, потврдио је Срни директор Дирекције за финансије Брчког Мато Лучић.

"Степен остварења капиталног буџета је веома низак. Утрошено је само 4,6 милиона КМ, а на располагању нам је остало још 75 милиона нераеализованих средстава одобрених капиталним буџетом у протекле четири године", каже Лучић.

У капиталном буџету дистрикта у последње четири године планирано је укупно 138,4 милиона од којих је реализовано нешто више од 63 милиона марака што је мање од 50 одсто.

Као основне разлоге за овако ниску реализацију капиталног буџета Лучић наводи Одлуку о привременом финансирању буџета која је важила до усвајања буџета дистрикта, неријешени имовинско – правни односи и закон који омогућава да чак и "неозбиљне жалбе" у недоглед одлажу спровођење зацртаних капиталних пројеката.

Нереализованих 75 милиона марака предвиђених капиталним буџетом у последње четири године тренутно се налази орочено у депозитима на 13 мјесеци код банака гдје камате из године у годину падају тако да је од некадашњих пет одсто камата сада тек 3,5 одсто.

Лучић сматра да би Влада дистрикта под хитно морала предузети неопходне кораке како би се нереализована средства предвиђена за пројекте, који су евидентно неизводљиви, преусмјерила у пројекте који су неопходни овом граду и којим би се уједно запослио велики број незапослених грађана дистрикта Брчко.Оставите одговор