БиХ и Рашка област највећа пријетња радикалног ислама

Највећа пријетња од радикалног ислама данас долази из БиХ, али и Рашке области, гдје у свим збивањима активну улогу има Турска, рекао је научни савјетник у београдском Институту за политичке студије Радослав Гаћиновић. "Пошто Турска неће бити примљена у Европску унију, Америка, као њен најближи савезник, жели да компензује тај њихов заједнички неуспех повратком Турске […]

недеља, мај 8, 2011 / 11:28

Највећа пријетња од радикалног ислама данас долази из БиХ, али и Рашке области, гдје у свим збивањима активну улогу има Турска, рекао је научни савјетник у београдском Институту за политичке студије Радослав Гаћиновић.

"Пошто Турска неће бити примљена у Европску унију, Америка, као њен најближи савезник, жели да компензује тај њихов заједнички неуспех повратком Турске на Балкан. Турска је велика сила, економски и војно веома моћна, и као таква жели да прошири своју сферу утицаја на Балкан, јер у другим њој блиским регионима није могуће због утицаја Русије и Кине", изјавио је Гаћиновић за "Политику".

Он је нагласио да је Турска своје "пријатељство" према Србији показала муњевитим признавањем Косова као независне државе, иако је предсједник Турске Абдулах Гул недавно у Карађорђеву изјавио да је жеља Истанбула да појача сарадњу држава региона "уз поштивање територијалног интегритета и принципа немешања у унутрашње ствари".

"Током грађанског рата на просторима бивше Југославије, Турска је увек била на оној страни која је била против Срба. Зашто турски председник не осуди сепаратистичке тежње муслиманских верских лидера из Рашке области или пак понашање муслиманског верског вође Мустафе Церића", упитао је Гаћиновић.

Он је подсјетио на упозорење Збигњева Бжежинског, који сматра да постоји опасност од обнове политичког ислама у Турској и аналогно томе промјене међународног курса Анкаре.

"Политика" наводи да се процјењује да у БиХ има неколико хиљада потенцијалних терориста, а њихов утицај у БиХ данас је значајан. Главни имам џамије Краљ Фахд у насељу Неџарићи у Сарајеву, у којој се могу купити сви одјевни предмети за вехабије, је пензионисани пуковник Незим Халиловић звани Мудерис.

Главни имам џамије је у грађанском рату у БиХ био командант 4. муслиманске бригаде која је по њему и добила име "Мудерис", а позната је посебно по злочинима почињеним према заробљеницима.

Такођер, Халил Брзина /чије је дервишко име Халил Хулуси Хакшибенди ел Босневи/, пензионисани генерал Армије БиХ и бивши командант 7. муслиманске бригаде, данас држи проповједи у Сарач Исмаиловој џамији у Сарајеву, гдје је и имам. У тој џамији, између осталих, клања и актуелни бошњачки члан Предсједништва БиХ Бакир Изетбеговић, пише "Политика".Оставите одговор