Хуманост на дјелу – Око 40.000 КМ зарађено на дјеци

Свјетлана Благојевић, директорка Дјечијег дома "Рада Врањешевић", омогућила власницима "Прокарта" да узму чак 80 одсто новца од добротворне продаје честитки и часописа, па су за четири мјесеца "зарадили" неколико десетина хиљада марака. Десетине хиљада марака за које су грађани РС вјеровали да поклањају штићеницима Дјечијег дома „Рада Врањешевић" у Бањој Луци, купујући од уличних продаваца […]

недеља, 8 маја, 2011 / 11:35

Свјетлана Благојевић, директорка Дјечијег дома "Рада Врањешевић", омогућила власницима "Прокарта" да узму чак 80 одсто новца од добротворне продаје честитки и часописа, па су за четири мјесеца "зарадили" неколико десетина хиљада марака.

Десетине хиљада марака за које су грађани РС вјеровали да поклањају штићеницима Дјечијег дома „Рада Врањешевић" у Бањој Луци, купујући од уличних продаваца честитке и часописе са заштитним логом дома, завршиле су у џеповима власника фирме „Прокарт" из Лакташа!

Како Пресс РС сазнаје, у безочну превару грађана који су претходних мјесеци масовно куповали ове честитке и часописе по цијени од три и пет марака по комаду, по свему судећи умијешана је и директорка Дома Свјетлана Благојевић!

Непристојан уговор

Наши саговорници, који су инсистирали на анонимности, откривају да је Благојевићева крајем прошле године потписала сумњив уговор с предузећем „Прокарт" из Лакташа, којим је власницима ове фирме омогућила да од продаје честитки и часописа присвоје чак 80 одсто прикупљеног новца. Тиме је, тврде извори Пресса РС, власницима „Прокарта" обезбедила да за непуна четири месеца зараде најмање 40.000 марака!

– Свима је јасно да је реч о дрској злоупотреби дјеце и превари наивних људи. На честиткама и часописима, које нападни улични продавци свакодневно нуде грађанима тврдећи да је реч о хуманитарној акцији, нигде не пише да највећи део новца који се, наводно, уплаћује за помоћ домској дјеци, завршава у џеповима људи из „Прокарта"! Пошто је потписала невероватан уговор, сумња се да је Благојевићева у дилу са људима из „Прокарта" – тврде наши саговорници.

И Данило Поњарац, бивши директор Дјечијег дома „Рада Врањешевић", оцијењује да је узимање новца од грађана, под изговором прикупљања помоћи за незбринуту дјецу, најблаже речено, крајње неморалан чин.

Он каже да се запрепастио када је од некадашњих колега сазнао за „непристојни дил" између Благојевићеве и фирме из Лакташа, и да је невјероватно да је актуелна директорка пристала да својим потписом овјери превару!

Грађани радо куповали честитке

– Недавно сам разговарао с једним уличним продавцем који ми је признао да честитке иду к’о алва и да је у току једног радног дана успео да прода 300 комада! Како од продаје једне честитке Дому иде само 60 фенинга, поставља се логично питање коме иде највећи део пара, и ко је одговоран за превару људи, који нису знали да хуманитарним прилозима помажу бесрамно богаћење појединаца – огорчен је Поњарац.

С друге стране, Свјетлана Благојевић не види ништа чудно у томе што се грађанима подваљује, што им улични продавци продају честитке и часописе од којих највећу зараду имају људи који с Домом и његовим штићеницима немају никакве везе!

Свјетлана Благојевић: Не видим у чему је проблем

– Тачно је да смо крајем прошле године потписали уговор с „Прокартом", у којем је наведено да ће 20 одсто прихода од продаје честитки и дјечјег часописа „Маштарије" бити уплаћено на наш жиро рачун. Сви остали послови, као што су штампање, дистрибуција и организовање продаје, у надлежности су људи из „Прокарта". Нашем дому је на основу те продаје обезбијеђен мјесечни приход од 2.000 марака, и заиста не видим у чему је проблем што смо успели да пронађемо додатни извор финансирања – каже Благојевићева, додајући да ће уговор с „Прокартом" највероватије остати на снази до краја године.

Санкције за одговорне

Надлежни из Министарства здравља и социјалне заштите РС – под чијом је ингеренцијом Дјечији дом „Рада Врањешевић" – најоштрије су реаговали када су сазнали за контроверзни уговор директорке Дома и предузећа „Прокарт". Љубо Лепир, помоћник министра у сектору за социјалну заштиту, оптужујући Благојевићеву да је без знања и дозволе Министарства злоупотребила положај, потписујући уговор којим се наноси штета угледу јавне установе од општег друштвеног интереса, најавио је оштре санкције против одговорних за тај скандал.

– То је недопустиво и несхватљиво! Нико нема право да злоупотребљава дјецу из Дома „Рада Врањешевић"! Из буџета се годишње издваја 800.000 КМ за несметан рад те установе и нема никакве потребе за додатним начинима финансирања. Не могу да верујем да је Благојевићева то урадила – рекао је шокирани Лепир.

Граховац: Скандал

Омбудсман за дјецу РС Нада Граховац оцијењује да је недопустив начин на који је директорка Дјечјег дома „Рада Врањешевић" потписала уговор о прикупљању новца за штићенике дома.

– Одмах ћу упутити допис надлежнима у тој установи, са захтевом да образложе услове под којима су потписали уговор о продаји честитки и часописа, а потом ћемо о том скандалу разговарати и с надлежнима из Министарства здравља и социјалне заштите. Такви поступци су за потпуну осуду – рекла је Граховчева.0 КОМЕНТАРА

 1. Буда, не морамо за све кривити СНСД. Ово је само огледало нашег блата у коме се ваљамо. Мене нимало не изненађује.
  Ми смо дали ЗА ДЈЕЦУ, а ако је то неко злоупотијебио, нека га Бог пита! Када сам куповао ове честитке, нисам био сигуран да ли то има икакве везе са домом „Рада Врањешевић“.

 2. Oni kradu i otimaju milosti i obraza nemaju i krašće još više i još češće a mi ćemo se tješiti da će ih stići božija kazna !!!! Nekad davno su lopovi ko i ovi današnji izmislili i božiju kaznu da bi lakše stoku šišali i u toru držali a ovčice i danas umiru od gladi sanjajući o božijoj kazni koja će stići njihove krvnike !!!

 3. кад сконтам да сам узео те новине… лаковјерни ја.
  А добро, требало је да претпоставим да ће ово да се деси! Видјећемо и те санкције! К’о да гледам да неће ударити по џепу одговорне, него ће ови исти лопови наћи начин да и своје казне одбију дјеци од уста!
  Затребале им све ове, на дјеци зарађене паре искључиво за лијекове!!!

 4. ljudi samo odrađuju preuzete obaveze.Mi smo kivi,presporo umiremo.RS treba, i zaslužila je OVAKVA KAKVA JE, I ČIJA JE, da nestane, da je nema.Treba da ostanu samo laktaši i djeca iz laktaša.Ostali ne treba da žive. Nije ni po planu i programu krvoloka , prije svega „naših“. Manje mi je krivo, zapravo, nije mi ni malo krivo na tuđe.Oni nam vijekovima rade o glavi.Majka iz laktaša je rodila „junačinu“ koji od nas napravi inke i maje.

 5. drazen78bl, 08.05.2011. 15:46:20 [4151]
  Буда, не морамо за све кривити СНСД. Ово је само огледало нашег блата у коме се ваљамо.

  Како да их не крив, тај СНСД је на челу овог друштва 6 година!!! Еј, пријатељу за 6 година дијете се роди, прохода, проприча, научи возити ролере, игра игрице на рачунару, увелико се такмичи у спортским секцијама! Тај СНСД је окупио сав шљам Српске под своје скупте и они одлучују ти судбину! Ејјјјјјј људи, жене освјестите се и погледајте гдје су нас довели њихови кадрови.

  Лакташка штампарија, диреторица из СНСД-а!!! Фуј, фуј!!!!