БиХ, држава коју више не бих

У неким стварима Американци су веома слични Србима. Срби не воле државу, Срби не трпе ауторитет, Срби мисле да су најбољи. Турска владавина направила је од Срба отпаднике, створила хајдучки менталитет, појам државе усадила као морање, присиљавање, тортуру. Американци, пак, они први који су преко баре дошли из Европе, били су вјерски најрадикалнији Европљани, пуританци, […]

четвртак, март 3, 2011 / 10:55

У неким стварима Американци су веома слични Србима. Срби не воле државу, Срби не трпе ауторитет, Срби мисле да су најбољи.

Турска владавина направила је од Срба отпаднике, створила хајдучки менталитет, појам државе усадила као морање, присиљавање, тортуру.

Американци, пак, они први који су преко баре дошли из Европе, били су вјерски најрадикалнији Европљани, пуританци, калвинисти, и разни други фанатици, за којима тадашњи европски краљеви и нису баш превише заплакали што одоше. Нпр. пуританска вјера је сматрала да су пјесма и игра – ђаво, те први писци америчког устава нису предвидјели помоћ државе култури и финансирање културних активности. Остаде тако до дан-данас, па је њихова култура, базирана на тржишним принципима најутицајнија на свијету.

Американци су такође, као и Срби, хајдуци и отпадници. Американци не воле да им се држава превише петља у свакодневни живот.

Они Американци који су први из Европе дошли били су они који Европу у феудално доба, Европу у којој сиромашан остаје сиромашан, а богат ће увијек бити богат, они који такву Европу никад нису прихватали. Зато су и побјегли у Америку. Срби су пак, из добре намјере, склони вриједностима слободе, једнакости и солидарности (у својој слози у борби против Турака), јер по природи ствари држава настоји да одржи постојеће неједнакости системски и на силу, Срби су тако наивни прихватили комунизам. И прихватили државу, прихватили тројанског коња, прихватили некога ко ће им се петљати у њихов живот, под мотом да ће исправити грешке које обично производи сама држава, а прихватили државу.

Зато Срби данас, за разлику од Американаца, очекују да ће држава за њих завршити школу, да ће им држава наћи посао, да ће им држава помоћи кад им буде најтеже. А били су наивни, јер су сами створили себи државу, сами су је крвљу платили, и био би ред да сами створе себи идеологију која ће њиховом менталитету бити примјерена. Зато су Американци данас најуспјешнији народ, а Срби су један од најнеуспјешнијих народа. Не рачунам Курде, јер Курди никад нису имали оно што су имали, и што имају Срби.

Као што држава треба прихватити само оне надлежности које општине, регије или ентитети објективно не могу на себе преузети, тако држава треба да се петља у свакодневни живот грађана и преузима друштвену улогу само ондје гдје друштво објективно закаже.

Солидарност као друштвена вриједност тражи вријеме, тражи стрпљење, тражи труд и жртву, како би постала принцип и обичај, а не државу, и то комунистичку да је декретом уведе преко ноћи као обавезу. Државни интервенционизам се примјењује само онда када мора, и ту је разлика између социјалдемократије и социјализма, само када тржишна економија закаже, држава помаже солидарности и једнакости да се одрже. Зато социјалдемократе помажу слабима и социјално угроженима, инвестирају у здравство и образовање, само онда када економија то не жели и неће.

Социјалдемократе, за разлику од социјалиста, "лијево од капитализма" за разлику од "десно од марксизма", у принципу не воле државу. А Срби више воле солидарност него државу, јер су својим комшијама државу направили како би је и они имали, више воле једнакост него државу, јер су због једнакости своју државу жртвовали, и више воле слободу него државу, јер их је борба за слободу највише коштала.

Када већ у БиХ немамо нашу државу, када је дијелимо с другима, а већ не волимо државу саму по себи, зашто бисмо вољели државу која није наша, која нас поткрада, која нас не воли?!

Зашто бисмо слушали у томе оне који сами не желе да им се држава петља у свакодневни живот, зашто бисмо их требали уопште питати, кад ни они сами не воле државу, јер им је једнакост пред Богом и пред законом светиња?! Јер закони постоје ради једнакости, а не ради државе.

Ко воли државу?! Онај који се државе није заситио, јер је има тек одскора, те онај који не воли једнакост, па му држава треба како би је нарушио. Или онај који није ни једно ни друго, али је наиван, јер га други искориштавају.

Утолико мање државе треба бити, уколико је она даље од свакодневних проблема људи који у њој живе, и ако се она бави проблемима које људи не осјете и не желе да осјете на својој кожи. Јер држава постоји ради људи, а не људи ради државе. Утолико мање државе треба бити уколико смо више људи…0 КОМЕНТАРА

 1. jeli ovo smazalica baja napamet. Mogao bi za početak da nauči srpsku istoriju, pa i neke od srpskih osobina (istorijskih) snishodljivost, podrepaštvo, zavist, a ove izuzetke što postavlja za pravilo da zanemari. A kako se upecao da je u BiH savezni nivo ovlaštenja jednak državi može da objasni samo izostanak obrazovanja. Inače bi znao da je svaki nivo vlasti od MZ do Evropske komisije država. Molio bih ga da čitaoce ubuduće poštedi naklapanja.:P

 2. Курди су имали своју државу, аутор је необавијештен, а поређење са Американцима… Прво сам помислио да је дјелимично тачно, али мислим да је потпуно нетачно и неумјесно. Поготову ако имамо у виду да су Срби увезли СВЕ оно најгоре и са истока и са запада! НАјвише у домену политичког и културног КИЧА и трошаџијског (не потрошачког) менталитета.

 3. Ем што нам кроје капу, ем нам ове режимске марионете, уз све још и неписмени, и памет соле. Сморише овим својим жврљотинама и “кафанским причама уз прасетину и ракију“,које немају везе са здравом памећу!
  Некада се у новинарству знало ко пише колумне, а не као данас и код нас, свака шуша!

 4. Mazalica je kupio novi Renault Megan kojeg sa ponosom vozi po Banja Luci.
  A to sto su penzije prepolovljene, sto privreda ne radi, sto su porezi uvedeni i na disanje vazduha , sto zele da ukinu kulturu u potunosti , sto hoce da ukinu muzicke skole , sto su pozorista na izdisaju, prosveti kasne plate.
  A Mazilica kenja o BiH cekajuci da stigne Megan najnovije generacije ili mozda Fluence.

 5. Mazalice, ja ne bih ni ovu md rs. Ne volim je, želim da je ovakve što prije nestane, ne želim je ovako kriminalnomafijašku- ugnjetavačku i diktatorsku, antisrpsku i ZA SVOJ NAROD grnocidnu. Za ovakvu se nisam borio, za ovakvu nisu ginuli junaci, ovakva zaslužuje da je nema. Hoću onu RS srpsku i slobodarsku, hoću onu RS u kojoj ćemo imati posao, u kojoj će se moći da živi od svoga rada i svojih penzija, hoću onu RS u kojoj neće biti firera i njegove strahovlade, u kojoj će vladati zakoni i pravda, u kojoj neće manjina tiranisati većinu, u kojoj će se raditi,ženiti i udavati, u kojoj će se rađati djeca… Hoću RS u kojoj neće biti sramota biti borac RS!

 6. У доба стварања САД-а Срби су се организовали на устанак за ослобођење од Турака. Како је уопште могуће стављати у исти кош један слободарски народ са онима који угњетавају остале народе. Крај XVIII и почетак XIX века је доба, када српски народ, прво просвјетом и културом, а затим борбом за политичку слободу, излази из онога стања, у које је доведен турском владавином, особито у посљедњим вјековима. То су биле блиставе године за наш напаћени народ. Оно што ви итзлажете мене као Србина вријеђа.
  Зашто су Срби склони причању у политици? Ја мислим да им ништа друго није ни преостало. Чим да се бави зими наш сељак без Дома за културу, у времену урушавања патријархалне породице, моралних вриједности, него да прича о оном што је чуо у неком информативном програму или гледао у турској серији. А ви кад добро видите шта то фали нашем народу потрудите се па то поправите. Бар ви имате ту могућност.
  Нисам никад мислила да ће држава за мене завршити школу, али сам очекивала да ће ми обезбједити радно мјесто. Ако сам инжењер да ли морам направити и фабрику да се у њој запослим. Побогу, цијела привреда је срушена лошим поступцима власти. О чему ви причате.Зар пола милиона људи на бироу, које су по мишљењу Мазалице глупи, није резултат безуспјешне привредне политике!
  Солидарност је једна од најљепших људских одлика, нешто што се треба подстицати, а не омаловажавати. Мазалица каже да се државни интервенционизам примјењује само онда када се мора, само када тржишна економија закаже, држава помаже солидарности и једнакости да се одрже. Гдје он види ту једнакост?
  Срби јесу страстан народ с великим енергетским потенцијалима, али зашто му је баш политика била и остала највећа страст?, пита се и наш уважени хришћански психолог Владета Јеротић. Умјесто закључка износим једно његово мишљење. Политика, то је ваљда једина област личне и друштвене делатности, која ако хоће да буде успешна, не сме да се обраћа ирационалном. Српска национална страна бића, тако оргинална и блистава у области уметности, понајвише је, међутим, заступљена управо у политици (чудимо се онда зашто српска дипломатија не успева!). Анархични индивидуализам Срба долази, нажалост, највише до изражаја у мноштву партија које се међусобно клеветају и омаловажавају. Када се разне партије овако понашају једна према другој, сигурно је да једна партија (зна се која) извлачи користи, остаје дуго на власти, остварујући своје властродржачке амбиције стварањем климе апатичности, пасивности и резигнације у народу, каже Јеротић.

 7. “Зато Срби данас, за разлику од Американаца, очекују да ће држава за њих завршити школу, да ће им држава наћи посао, да ће им држава помоћи кад им буде најтеже.“

  Svaka čast uglednom poslaniku i kolumnisti. Za razliku od nas betera, on je izronio iz blata i uzdigao se u visine.

 8. Za sve ‘patriJote’

  Pam pa pa pa pam pam, pam pa pa pa pam pam

  Početak naše čuvene adrenalinsko dizačke nacionalne pesme Marš na Drinu, koji se može lepo iskoristiti kada neka paljevina počne da daje kvazi patriotske izjave, a znaš da em što nije patriota ni mrvicu, nije hrabar uopšte i običan je picopevac koji ne zna ništa o svojoj zemlji, nego samo kenja onako, taman toliko da te iznervira.

  Otpevavanjem ovog početka jasno mu daješ do znanja, na blago sarkastičan način, šta ti misliš o njegovim kvalitetima u tom smislu i koliko misliš da je njegova izjava istinita, realna i kolike su šanse da on uradi to što sere da će uraditi.

  – Brate, kažem ti, ako izbije rat na Kosovu, prvi idem.
  – Gde ideš? Iz zemlje?
  – Ne bre, na Kosovo idem odmah. U rat. To je naša sveta zemlja, tu su naša ognjišta….
  – Pam pa pa pa pam pam, pam pa pa pa pam pam….
  – Ima da objasnim Šiptarima neke stvari, kako……
  – …..paaaaaaaam paaaaaaam pararara raaraa…….
  – Šta radiš to? Sti normalan bre?
  – …….pam pa pa pa pam pam, pam pa pa pa pam pam….
  – Brate je l ti to mene zajebavaš?
  – Pa naravno da te zajebavam. E evo ga taman Đole. Đole, znaš da Mikica ako izbije rat ide odmah na Kosovo da koka Šiptare iz kalaša.
  – Ko bre? Ti Mikice? Ma idi bre, pam pa pa pa pam pam, pam pa pa pa pam pam…..

 9. Кратко сам присутан на овом порталу па не контам још увијек ко је ко. С обзиром на то да и сам пишем и објављујем било би логично да подржим сваког „колегу“ који се трудио. Опростите, али овакво паламуђење стварно не могу да подржим. Напротив, аутор ме жестоко наљутио. Дјелује ми као да је и сам свјестан безвезарије овог мрсимудја. Да је увјерен, да то што пише нешто вриједи – он би се потписао (и сликао ако треба). Овако је очигледно да ни сам не вјерује у вриједност садржаја него реченичним игроказом покушава замаскирати праву поруку:СОЦИЈАЛДЕМОКРАТИЈА (наравно лакташка, од ријечи лакат и мјеста Лакташи) је најбоља и да без рада и зноја нема ништа, те да смо ми Срби неосвијештени и хајдучки настројени готовани који све чекају на готово.Чекамо да нам све ријеши Њихова (тј. његова социјалдемократска Држава).И све то покушава замаскирати „јачањем БиХ“ рачунајући да ће нас све због алергију на БиХ придобити за своју социјалдемократију.Ко бива, сви ми весла сисали. Рекох, не знам ко је ово написао, али ко год да јесте, може се слободно потписати као МАЗАЛИЦА ЗА ИДИОТЕ! Драго ми је да од коментатора нико није насјео на ову глупст. Могуће је да ће вриједност свог писанија овај аутор мјерити бројем коментара.Морам га разочарати: Овог пута број коментара ће вјероватно исказати количину бијеса за покушај потцјењивања вас који сте дуго на Фронталу и мене који сам тек стигао и покушавам разазнати ко су овдје мазалице а ко прави „играчи“!Поздрав једног од оних који су оваквим Мазалицама (у бијесу увијек има мало и простоте) курцима и палцима Државу правили!Овај Приједор ми се све више свиђа. И ја нисам више далеко од идеје,да ако ништа не можемо учинити да већини часних Срба буде боље, да онда овој отуђеној и поквареној мањини направимо да и њима буде лоше.У баш ме овај наљутио!

Оставите одговор