Беванад: Ако усвојимо ребаланс, ето нама 155,7 милиона КМ

САРАЈЕВО – Уколико Парламент Федерације БиХ у наредна два дана усвоји ребаланс буџета за ову годину, ФБиХ би почетком октобра од међународних финансијских институција требало да добије 155,7 милиона КМ, изјавио је федерални министар финансија Вјекослав Беванда. Он је поновио да је ребаланс буџета, који је у односу на садашњи повећан за око 116 милиона […]

понедељак, септембар 13, 2010 / 08:39

САРАЈЕВО – Уколико Парламент Федерације БиХ у наредна два дана усвоји ребаланс буџета за ову годину, ФБиХ би почетком октобра од међународних финансијских институција требало да добије 155,7 милиона КМ, изјавио је федерални министар финансија Вјекослав Беванда.

Он је поновио да је ребаланс буџета, који је у односу на садашњи повећан за око 116 милиона КМ, основни услов за наставак кредитног аранжмана са Међународним монетарним фондом /ММФ/, али је додао да се са ребалансом буџета обавезе из аранжмана са ММФ-ом не завршавају и да је ФБиХ добила ревидирано писмо намјере са новим обавезама.

Беванда је истакао да ће ребалансом бити ријешене пензије до краја године и дуг према демобилисаним борцима.

"У ребалансу је осигурано 98 милиона КМ за пензије. Морамо ово завршити како бисмо били мирни до краја године, а поготово у предизборно вријеме када почну манипулацију овом категоријом становништва", рекао је Беванда и додао да је у ребалансу планирано и 2,3 милиона КМ за измирење дуга према демобилисаним борцима.

Он је за "Независне новине" рекао да повећање буџета није резултат кредита, него и изворних прихода.

"Од пореза на добит у буџету је прикупљено 20 милиона КМ. Тражили смо од јавних подузећа да повећају износ дивиденде и ту смо имали повећање за осам милиона КМ, тако да смо прикупили 28,7 милиона КМ", рекао је Беванда.

Он је додао да се од међународних финансијских институција, изузев Европске комисије, ништа ново не добија.

"Све је већ било у буџету. У ребалансу смо, осим пензија и дуга према демобилисаним борцима, обезбиједили и новац за три неодржива кантона – Посавски кантон, Босанско-подрињски кантон и Кантон 10", рекао је Беванда.Оставите одговор