Џомбић: Гарантни фонд почиње са радом за два мјесеца

БAЊA ЛУКA – Гарантни фонд Републике Српске требало би најкасније за два мјесеца да почне са радом, а остало је да се још именују чланови привременог надзорног одбора, што би требало да буде ријешено у што скоријем периоду, изјавио је министар финансија Српске Александар Џомић. "Подзаконска акта и све потребне процедуре већ су ријешене и […]

понедељак, септембар 13, 2010 / 08:43

БAЊA ЛУКA – Гарантни фонд Републике Српске требало би најкасније за два мјесеца да почне са радом, а остало је да се још именују чланови привременог надзорног одбора, што би требало да буде ријешено у што скоријем периоду, изјавио је министар финансија Српске Александар Џомић.

"Подзаконска акта и све потребне процедуре већ су ријешене и потписане. Створени су и финансијски услови за оснивање гарантног фонда, јер смо извршили измјене и допуне Развојног програма, одакле је обезбијеђено 30 милиона марака оснивачког капитала. Очекујем да би у року од мјесец или најкасније два, фонд могао да почне са радом", рекао је Џомбић.

Он је оцијенио да ће оснивање гарантног фонда имати значајне позитивне ефекте на привреду Српске, јер ће привредницима, који немају довољно капитала и нису могли да сарађују са комерцијалним банкама, омогућити приступ финансијским средствима.

Џомбић је навео да ће се гарантовати до 50 одсто кредитних средстава и на тај начин олакшати приступ новцу свим привредним субјектима, што ће позитивно утицати на повећање производње и запослености.

Предсједник Уније удружења послодаваца Републике Српске Ранко Милић каже да привредници већ предуго чекају на оснивање овог фонда, али да је то мање битно ако се изнађу права рјешења да се новац из гарантног фонда не би "улудо" потрошио.

Према његовим ријечима, гарантни фонд у првом моменту сигурно неће дати превелике резултате, јер је његов капацитет ограничен, а привреда је "гладна" новца.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *