11:44 Нијемци извиждали Рода Стјуарта у Лајпцигу након што је пружио подршку Зеленском07:59 Жељка: Нестабилност у БиХ не производи Русија, већ муслимански фактор уз помоћ странаца07:56 Столтенберг пријети распоређивањем нуклеарног наоружања према Русији07:53 Гогановић критикује шефа јавно, умјесто да пређе у сусједну канцеларију07:51 Угари су сада добри, не као у Бранково вријеме: Иштван Турци добио награду именовану по Радичевићу07:47 Минић очекује жетву пшенице којој се не може утицати на цијену07:42 Јеленка из САД сматра да крађа није крађа, ако се краде од Русије07:38 Русија ће тражити да се Генерална скупштина УН изјасни о злочинима Њемачке07:36 Василиј Небензја: Украјина мора да призна стварност на бојишту и да јасне гаранције о неутралности07:34 Живадин Јовановић: Запад покушава да своју експанзионистичку политику и агресију свали на друге

Берлин и Париз подржавају приједлог САД о глобалном минималном порезу на добит од 21 одсто

Француска и Њемачка подржавају приједлог САД о увођењу глобалног минималног пореза на добит предузећа од 21 одсто, рекли су министри финансија двије земље.

четвртак, април 29, 2021 / 18:44

"Људима је доста великих корпорација које не плаћају свој дио пореза", рекао је за недјељник Цајт француски министар финансија Бруно Ле Мер.

Француска је недавно помињала пореску стопу од 12,5 одсто, подсјетио је он.

Али, ако је стопа од 21 одсто коју предлаже Вашингтон "резултат преговора, онда бисмо се сложили" са тим, рекао је француски министар.

Њемачки министар финансија Олаф Шолц рекао је да нема "ништа лично" против америчког приједлога.

Двојица министара су увјерени да ће "овог љета" бити постигнут споразум на ту тему у оквиру Организације за економску сарадњу и развој (ОЕЦД).

Како напомиње агенција Франс прес, ово је први пут да владе двије земље помињу подршку том приједлогу, док су у току преговори у оквиру ОЕЦД како би се постигао систем минималног међународног опорезивања компанија и зауставио фискални дампинг.

Циљ је прије свега да се повећају порези дигиталним компанија које се оптужују за утају пореза захваљујући разликама у опорезивању међу земаља.

Ако преговори у ОЕЦД-у буду успјешни, Париз је већ најавио да ће усвојити европску директиву на ту тему у првој половини 2022. године током француског предсједавања Унијом.

Министар је такође упозорио да ће "повући" порез Гафа ако преговори буду успјешни.

Тај порез на дигиталне компаније, углавном америчке, био је последњих година узрок тензија између Француске и САД.

У случају неуспјеха преговора, "задржаћемо га", додао је Ле Мер.

Европски комесар за унутрашње тржиште Тијери Бретон је средином априла поздравио амерички приједлог као "елегантно рјешење".Оставите одговор