Берлин и Париз подржавају приједлог САД о глобалном минималном порезу на добит од 21 одсто

Француска и Њемачка подржавају приједлог САД о увођењу глобалног минималног пореза на добит предузећа од 21 одсто, рекли су министри финансија двије земље.

четвртак, 29 априла, 2021 / 18:44

"Људима је доста великих корпорација које не плаћају свој дио пореза", рекао је за недјељник Цајт француски министар финансија Бруно Ле Мер.

Француска је недавно помињала пореску стопу од 12,5 одсто, подсјетио је он.

Али, ако је стопа од 21 одсто коју предлаже Вашингтон "резултат преговора, онда бисмо се сложили" са тим, рекао је француски министар.

Њемачки министар финансија Олаф Шолц рекао је да нема "ништа лично" против америчког приједлога.

Двојица министара су увјерени да ће "овог љета" бити постигнут споразум на ту тему у оквиру Организације за економску сарадњу и развој (ОЕЦД).

Како напомиње агенција Франс прес, ово је први пут да владе двије земље помињу подршку том приједлогу, док су у току преговори у оквиру ОЕЦД како би се постигао систем минималног међународног опорезивања компанија и зауставио фискални дампинг.

Циљ је прије свега да се повећају порези дигиталним компанија које се оптужују за утају пореза захваљујући разликама у опорезивању међу земаља.

Ако преговори у ОЕЦД-у буду успјешни, Париз је већ најавио да ће усвојити европску директиву на ту тему у првој половини 2022. године током француског предсједавања Унијом.

Министар је такође упозорио да ће "повући" порез Гафа ако преговори буду успјешни.

Тај порез на дигиталне компаније, углавном америчке, био је последњих година узрок тензија између Француске и САД.

У случају неуспјеха преговора, "задржаћемо га", додао је Ле Мер.

Европски комесар за унутрашње тржиште Тијери Бретон је средином априла поздравио амерички приједлог као "елегантно рјешење".