Албанија гради највећу плутајућу фотонапонску електрану на западном Балкану

Европска банка за обнову и развој (ЕБРД) одобриће зајам од 9,1 милиона еура албанском државном електроенергетском предузећу (КЕСХ) за изградњу плутајуће фотонапонске електране.

четвртак, април 29, 2021 / 22:07

Зајмом, који ће се комерцијално одобрити намјенском механизму који је КЕСХ основао у сврху пројекта, ће се финансирати изградња плутајуће соларне фарме снаге 12,9 МW, прве плутајуће фотонапонске електране ове величине у Албанији и западном Балкану а уједно ће се допринијети и комерцијализацији КЕСХ-а.

Постројење ће се налазити на површини КЕСХ-овог резервоара хидроелектрана Вау и Дејес, у сјеверном дијелу земље.

Ново енергетско постројење допринијет ће да КЕСХ постане отпорнији на климатски изазване ризике у односу на хидрологију и сезоналност, рекао је ЕБРД.

КЕСХ посједује и управља с три велике хидроелектране укупног капацитета 1.350 МW које производе готово 70% албанске електричне енергије.

Банка је примијетила да се пројекат такођер поклапа са широм амбицијом Албаније да развије свој соларни капацитет, што је резултирало са два успјешна пројекта које такође подржава ЕБРД: пројект Караваста од 140 МW и пројект Спитале од 100 МW.

"Пројекат је изванредан због своје иновативне технологије, позитивног утицаја на околину и комерцијалне логике. Такођер има потенцијал да се реплицира у ширем региону западног Балкана, који има много хидроелектрана”, казао је Франческо Цорбо, регионални шеф ЕБРД-а за енергетику за Западни Балкан, преноси БитнисИнфо.ба.Оставите одговор