Бенгазијем хара "ескадрон смрти”?

Либијски град Бенгази, који је у рукама побуњеника, изгледа да је постао поприште убистава из одмазде пошто су протеклих седмице пронађена тијела неколико агената режима Моамера Гадафија, јавио је данас Асошиејтид прес. Америчка агенција преноси да низ убистава људи који су радили за режим указује на могућност да градом хара „ескадрон смрти”, који се свети […]

понедељак, мај 23, 2011 / 19:08

Либијски град Бенгази, који је у рукама побуњеника, изгледа да је постао поприште убистава из одмазде пошто су протеклих седмице пронађена тијела неколико агената режима Моамера Гадафија, јавио је данас Асошиејтид прес.

Америчка агенција преноси да низ убистава људи који су радили за режим указује на могућност да градом хара „ескадрон смрти”, који се свети онима који су били одани Гадафију.

Последња жртва која је пронађена на ободу тог града, везаних руку и ногу и убијена хицем у главу, био је припадник Гадафијеве агенције за унутрашњу безбједност.

Организација „Амнести интернешнел” (АИ) навела је да располаже подацима о најмање три таква убиства, али званичник побуњеничке новоформиране агенције за безбједности тврди да је бројка већа и да је на исти начин убијено најмање шест Гадафијевих агената, чија су имена била на списку сумњивих.

Према његовим ријечима, само у првих седам дана маја пронађено је шест тијела.

„Сваки пут када уврстимо нечије име на списак и пошаљемо некога да га ухапси, откријемо да је та особа већ убијена”, рекао је тај званичник.

Због ових убистава још нико није ухапшен нити је у плану покретање истраге, изјавио је судија Џамал Бенур.

Он је додао да је од почетка побуне у Либији 15. фебруара, у Бенгазију убијено 37 људи, од којих су тројица или четворица Гадафијеви агенти.

АП је оцијенио да побуњеничке власти, засад, не показују жељу да прогоне убице, посебно када се има у виду да Гадафијеви агенти нису били нимало омиљени међу становништом.

Представница АИ Донатела Ровера изјавила је да су побуњеничке власти јасно ставиле до знања да су против одмазде и вансудских погубљења, али да ће се тек видјети да ли имају воље и способности да спријече такве злочине.

Високи комесар за људска права истражује да ли су побуњеници кршили људска права, а сличну истрагу спроводи и тужилац Међународног кривичног суда у Хагу, који је већ издао налоге за хапшење Гадафија, његовог сина и шефа либијске обавјештајне службе.

У међувремену, Гадафијеве снаге су гранатирале град Зинтан, 150 километара југозападно од Триполија, и опколиле Јафран, 45 километара сјевероисточно од Зинтана, рекао је представник побуњеника Ројтерсу.Оставите одговор