Бећковић: Карађорђевићи и Петровићи су иста династија

Српски књижевник и члан Крунског савјета Матија Бећковић каже да се Карађорђевићи не могу извинити Петровићима зато што је немогуће да се династија извини сама себи, јер је ријеч о истој династији. Бећковић је овако реаговао на изјаву потомка црногорске династије Петровић, принца Николе Петровића "да није очекивао извињење српске династије Карађорђевић, већ њихову спознају […]

понедељак, јул 25, 2011 / 09:47

Српски књижевник и члан Крунског савјета Матија Бећковић каже да се Карађорђевићи не могу извинити Петровићима зато што је немогуће да се династија извини сама себи, јер је ријеч о истој династији.

Бећковић је овако реаговао на изјаву потомка црногорске династије Петровић, принца Николе Петровића "да није очекивао извињење српске династије Карађорђевић, већ њихову спознају да су детронизовали Петровиће и забранили његовим прецима повратак у Црну Гору".

Бећковић у изјави за "Блиц" подсјећа принца Николу да је српски краљ Александар Карађорђевић син најстарије кћерке његовог дједе краља Николе и да нема ништа мања права на црногорски пријесто него он.

Бећковић поручује принцу Николи да ни његов отац, ни његов дједа нису били краљеви, па је тешко да и он може да то буде.

Он додаје да је отац црногорског принца био у Крунском савјету Краља Петра Другог и да је можда ту добио неко извињење, као у да је његов дјед добијао апанажу од свог унука краља Александра, а потом и од српске владе све до 1945. године.

Историчар Александар Антић рекао је за "Блиц" да је Петровиће обештетила Краљевина Срба, Хрвата и Словенаца и да су, уз обештећење, потомци краља Николе признали династију Карађорђевић.

"Принцу Николи нема шта да се врати. Ако Петровићима неко нештио дугује, онда је то Република Црна Гора, која после 1945. године није наставила да измирује обавезе према бившој династији", додао је АнтићОставите одговор