Барозо: Завршавамо преговоре са Хрватском

Шеф Европске комисије Жозе Мануел Барозо потврдио је данас да ће Европска комисија у петак, 10. јуна, дати зелено свјетло за закључење преговора са Хрватском. "Данас смо на колегијуму комесара ЕУ расправљали о Хрватској. Мислим да смо близу завршетка преговора с том земљом. Уочи кључног тренутка на дугом хрватском путу према чланству, вјерујем да ће […]

уторак, јун 7, 2011 / 17:53

Шеф Европске комисије Жозе Мануел Барозо потврдио је данас да ће Европска комисија у петак, 10. јуна, дати зелено свјетло за закључење преговора са Хрватском.

"Данас смо на колегијуму комесара ЕУ расправљали о Хрватској. Мислим да смо близу завршетка преговора с том земљом. Уочи кључног тренутка на дугом хрватском путу према чланству, вјерујем да ће у петак бити врло добрих вијести", изјавио је Барозо данас након сједнице Европске комисије у Стразбуру.

Он је нагласио да су хрватске власти, нарочито актуелна Влада, показале огроман труд да би испуниле постављене услове.

"Сада слиједи награда за тешки посао. Увјерен сам да ће улазак Хрватске, када до њега дође, бити добра вијест за народ те земље, за ЕУ и за све народе у региону", додао је Барозо.

Наредни корак је да Европска комисија достави Савјету ЕУ нацрте преговорачких позиција за четири поглавља која су још остала за затварање – слободну конкуренцију, правосуђе и основна права, финансијске и буџетске одредбе и разно.

Савјет, односно 27 чланица ЕУ морале би да прихавате овај приједлог Европске комисије.

Европска комисија у тим документима одредила је и датум примања Хрватске у ЕУ, а то је 1. јул 2013. године.Оставите одговор