Барел нафте чак 100 долара

ЛОНДОН – Цијена барела брент нафте достигла је данас 100 долара први пут од октобра 2008. године, под утицајем политичких немира у Египту. У послијеподневној трговини барел се продавао за 100 долара и седам центи. Цијена нафте расла је током дана због бојазни да би демонстрације могле да доведу до затварања Суецког канала и поремећаја […]

понедељак, јануар 31, 2011 / 10:40

ЛОНДОН – Цијена барела брент нафте достигла је данас 100 долара први пут од октобра 2008. године, под утицајем политичких немира у Египту.

У послијеподневној трговини барел се продавао за 100 долара и седам центи. Цијена нафте расла је током дана због бојазни да би демонстрације могле да доведу до затварања Суецког канала и поремећаја у испорукама овог енергента.

Притисак на цијену ослабио је када је организација земаља које извозе нафту ОПЕК саопштила да не очекује поремећаје у саобраћају у Суецком каналу. Званичници канала кажу да се саобраћај одвија пуним капацитетом.

Цијена брент нафте је у сталном порасту од августа, када је барел коштао нешто више од 70 долара, у вријеме када је економски опоравак довео до пораста потражње на глобалном нивоу.

"Ако видимо да долази до несташице, мораћемо да дјелујемо", изјавио је новинарима у Лондону генерални секретар ОПЕК-а, Абдала Салем Ел Бадр.

Он је додао да за сада не сматра да је потребно повећати производњу, јер је тржиште добро снабдјевено, а складишта су пуна, док је потражња нешто мања него прошле године.

Барел сирове нафте у Њујорку продаје се за 90 долара и четири цента, послије поскупљења за 60 центи.Оставите одговор