Бања Лука: Повећање плата у нафтном сектору

БАЊА ЛУКА – Представници Рафинерије уља Модрича и "Нестро петрола" Бања Лука потписали су данас са представницима синдикалних организација ових предузећа нови колективни уговор, којим је предвиђено повећање плата од седам одсто. "Радницима који, осим редовних послова, буду обављали и додатне, плате ће бити увећане за још пет одсто, док ће они који раде викендом […]

уторак, април 12, 2011 / 07:45

БАЊА ЛУКА – Представници Рафинерије уља Модрича и "Нестро петрола" Бања Лука потписали су данас са представницима синдикалних организација ових предузећа нови колективни уговор, којим је предвиђено повећање плата од седам одсто.

"Радницима који, осим редовних послова, буду обављали и додатне, плате ће бити увећане за још пет одсто, док ће они који раде викендом добијати још 10 одсто", рекао је предсједник Синдиката удружених радника енергетике Републике Српске Душан Врховац новинарима у Бањој Луци.

Најнижа цијена рада у нафтном сектору, која је данас потписана, износи 145 марака.

Врховац каже да ће коначно повећање плата услиједити након систематизације радних мјеста за неких шест мјесеци, нагласивши да просјечна плата у нафтној индустрији сада износи 750 марака.

"У нафтном сектору РС први пут цијену рада одређују двије стране – пословдавац и синдикат… Висина просјечне плата радника зависиће од спроведене организације и када заживе протоколи о уговору", истиче Врховац.

Према његовим ријечима, новим колективним уговором предвиђено је и повећање коефицијената.

Нови колективни уговор потписали су директори Рафинерија уља Модрича Перо Дугић и "Нестро петрола" Александар Ђаконов са представницима синдикалних организација у овим предузећима.

Директор "Оптима групе" Белов Јурај рекао је да је у нафтној индустрији РС запослено доста људи који веома квалитетно обављају свој посао и имају одличне квалификације.

"Особа која свој посао обавља квалитетно мора да добије и већу плату од оног радника који тај посао не обавља квалитетно", истакао је Белов и додао да током трогодишњег пословања "Оптима групе" ниједан радник није отпуштен.

На првом састанку "Оптима групе" са синдикатом, подсјећа Белов, речено је да ће радници, који свој посао хоће добро да обављају имати и додатне стимулације на плату.

Овом састанку нису присуствовали представници Рафинерије нафте Брод.Оставите одговор