Балон са Театар феста

Кратак приказ представе "Балон" одигране на Тетар фесту у Бањој Луци 08.06.2011 године. Овај пут пише Драганов презимењак, Синиша Тешановић. Глумац, његова видно млађа жена, такође Глумица, живе у једном "глумачком" браку. Љубав је глума и глума је љубав, али, глума лијечи. Мами осмијех на лице, жене чији супруг, иначе Сусјед (Комшија) горе наведених глумаца […]

субота, јун 11, 2011 / 18:06

Кратак приказ представе "Балон" одигране на Тетар фесту у Бањој Луци 08.06.2011 године. Овај пут пише Драганов презимењак, Синиша Тешановић.

Глумац, његова видно млађа жена, такође Глумица, живе у једном "глумачком" браку. Љубав је глума и глума је љубав, али, глума лијечи. Мами осмијех на лице, жене чији супруг, иначе Сусјед (Комшија) горе наведених глумаца долази код комшија глумаца и моли за један лијек, за једну приватну глуму.

Путем сјајних глумачких рола и претежно црног хумора, театар ЕГЗИТ се представио бањолучкој публици са једном представом, која има јаку дозу трагедије. Да се подсјетимо, бањолучка публика је имала прилику да гледа три представе овог театра: "Како мислиш мене нема", "Каубоји" и "Шекспир на Егзит". Свим наведеним представама, па и представи "Балон" је заједничко следеће:

– перфектан глумачки занат

– минималистичка режија, односно режија у којој је све базирано на знаку и симболу

– веома мало учешће реквизите, као и мали број предмета које чине
сценографију

То је оно на шта смо навикли гледајући театар Егзит. Врло битна разлика у односу на претходне представе, јесте то да нас глумци који играју, насмијавају до суза и то траје до самог краја представе.

Тада слиједи "шамар" публици, мук и мртвачка тишина. Сусједа (Комшиница) крикне тако да нам се следи крв у венама. Њен муж објасни својим комшијама глумцима, да је таква од смрти њиховог сина. Она вјерује да је душа њеног сина у балону. Тим сјајним трагичним монологом завршава четврта по реду – представа загребачког театра Егзит, изведена у Бањој Луци 08.06.2011. године.

Играју:
Ксенија Маринковић/Бранка Трлин
Ана Марас/Јудита Франковић
Крешимир Микић
Вилим Матула

Редитељ: Мислав Бречић
Драматург: Тајана Гашпаровић
Костимограф: Мирјана Загорец
Кореограф: Ирма Омерзо
Композитор: Станка Ковачић
Видеоанимација: Немања НиколићОставите одговор