dysko

Балканизација

Да ли сте и ви балканисани? Пише: Гостимир Поповић Под појмом балканизација у политолошком смислу подразумева се стање међународних односа једног географског региона које обележава крајња расцепканост интереса и немогућност заједничког решавања спорних питања. Сам појам је настао почетком двадесетог века и кориштен је у циљу указивања на стање односа између балканских народа. Овај термин […]

уторак, јул 26, 2011 / 07:37

Да ли сте и ви балканисани?

Пише: Гостимир Поповић

Под појмом балканизација у политолошком смислу подразумева се стање међународних односа једног географског региона које обележава крајња расцепканост интереса и немогућност заједничког решавања спорних питања. Сам појам је настао почетком двадесетог века и кориштен је у циљу указивања на стање односа између балканских народа.

Овај термин се и на почетку двадесетпрвог века користи, али више у политичком „жаргону“ него у стручној терминологији, мада сама суштина није промењена од самих почетака коришћења појма. Народи који се налазе на простору балканског полуострва кроз цео двадесети век су показали да су „достојни“ и форме и суштине овог израза.

У савременим условима овај термин може да се користи са циљем указивања на незадовољавајуће стање унутар појединих система у региону, као и између постојећих система.

Школски пример за праћење, изучавање и објашњење појма балканизација је систем БиХ у коме се практично огледају сви облици изражавања овог термина. Немогућност договарања, тежња ка централизацији, непоштовање и омаловажавање целих нација, бескрупулозност у остваривању циљева свакодневно показује да је, у политолошком смислу, балканизација на делу у свим елементима друштвеног организовања.

Свему томе видан допринос дају представници међународних организација и снага, као и поједини представници дипломатског кора у Сарајеву тако да се стиче јасан закључак да многима није стало до стабилизације, напротив.

Стање које се у политчком жаргону зове балканизација је врло опасно и дестабилишуће те је заиста потребно тражити решења да се оно превазиђе. Једно од могућих решења је у истинитом дефинисању догађаја, међусобном поштовању и после тога градњи поверења. Сваки покушај мајоризације све више води у живо блато балканизације.Оставите одговор

Балканизација

Стање у коме се налази простор јужно од орографске линије Алпе – Карпати већ дуго представља пример како се не треба организовати друштвени систем и све се то подводи под термин "балканизација".

среда, август 11, 2010 / 10:37

Стање у коме се налази простор јужно од орографске линије Алпе – Карпати већ дуго представља пример како се не треба организовати друштвени систем и све се то подводи под термин "балканизација". Continue reading "Балканизација"Оставите одговор