Б. Тадић позвао Србе да уклоне барикаде

Предсједник Србије Борис Тадић позвао је представнике КФОР-а да не покрећу акције на уклањању барикада на сјеверу Косова, а косовске Србе да их уклоне, јер "угрожавају животе" грађана и онемогућавају држави да брани основне националне интересе. Тадић је рекао да Кфор уклањањем барикада само производи нове ризике, да те акције угрожавају животе људи и не […]

уторак, новембар 29, 2011 / 14:48

Предсједник Србије Борис Тадић позвао је представнике КФОР-а да не покрећу акције на уклањању барикада на сјеверу Косова, а косовске Србе да их уклоне, јер "угрожавају животе" грађана и онемогућавају држави да брани основне националне интересе.

Тадић је рекао да Кфор уклањањем барикада само производи нове ризике, да те акције угрожавају животе људи и не доводе до рјешења.

Лидере Срба Тадић је позвао да учине све да се уклоне барикаде на сјеверу Косова, истичући да оне "изазивају додатне акције Кфора, угрожавају животе људи и не обезбеђују да се одбрани нити један национални интерес, него напротив доводи Србију у ситуацију да изгуби сваку могућност да брани основне националне интересе на северу Косова и у међународној арени".

Тадић је новинарима рекао да барикада сасвим сигурно утичу на добијање статуса кандидат за Србију за чланство у ЕУ.

"Сада смо даље од статуса кандидата него прекјуче. Управо због овога што се десило на северу Косова" рекао је Тадић.

Тадић је рекао да има много оних којима је интерес да Србија не добије статус кандидата, а међу њима су земље ЕУ које не желе проширење, организовани криминал који жели слабу Србију, поједине политичке странке које не желе да актуелна српска влада буде успјешна у интеграцијама и Приштина, која жели независност.

НА БАРИКАДАМА НАПЕТО

Разговори команданта јединица КФОР-а у селу Јагњеница и предсједника општине Зубин Поток Славише Ристића завршени су без договора.

Након састанка, Кфор је мегафоном позвао Србе да се разиђу, запријетивши да ће у супротном бацити сузавац, а локацију надлијеће хеликоптер. Кфор је поново тражио да се Срби склоне са пута, док је Ристић тражио да се војници повуку на позиције гдје су били прије јучерашњег уклањања барикаде у Јагњеници, јављају београдски медији.

Иста обавјештења војници понављају на сваких 30 минута, али Срби стоје на истој удаљености. Војници Кфора су у живом зиду и под пуном ратном опремом стоје на мјесту гдје су јуче у јутарњим сатима насилно уклонили барикаду коју су Срби четири мјесеца држали према селу Чабра гдје живе Албанци.

Данас неће бити наставе у Основној школи "Благоје Радић" у Зупчу, која се налазе на око 500 метара од мјеста одакле је Кфор јуче преузео акцију уклањања препрека у којој је испаљивао гумене метке, сузавац и користио водене топове како би растјерао окупљене грађане.

Кфор је са неколико оклопних транспортера, препречио пут у Јагњеници, одмах након што је јуче разбио постављену блокаду у Зупчу.

У јучерашњим сукобима повријеђено је 65-оро Срба, а троје је задржано на болничком лијечењу. КФОР тврди да су повријеђена и 23 војника.

Војници КФОР-а испаљивали су сузавац, бибер спреј, гумене метке, шок бомбе и водене топове, а грађани су узвраћали камењем.

Становници Ибарског Колашина након јучерашње акције Кфора остали су одсечени од Косовске Митровице и Звечана до којих не могу стићи аутомобилима путем који су користили.

Срби су дежурали претходне ноћи и на осталим барикадама које су постављене на сјеверу Косова у општинама Косовска Митровица, Звечан и Лепосавић.

САВЈЕТ БЕЗБЈЕДНОСТИ ДАНАС О КОСОВУ

У Савјету безбједности УН у Њујорку данас ће бити одржана сједница посвећена Косову и Метохији, на којем ће бити представљен редовни тромјесечни извјештај генералног секретара УН Бан Ки Муна.

Бан Ки Мун је у извјештају, који је објављен почетком новембра, изразио забринутост због погоршања безбједносне ситуације на Косову, истичући да се број насилних инцидената против српског становништва повећао након покушаја косовских власти да успоставе контролу на административним прелазима на сјеверу покрајине.

"На свеукупну безбједносну ситуацију негативно се одразио покушај косовских власти (у јулу) да потврде контролу над (административним прелазима на сјеверу покрајине) прелаз 1 и 31 (Јариње и Брњак)", наводи се у извјештају за период од 16. јула до 15. октобра.

Он напомиње да су косовске власти 25. јула покушале да размјесте Специјалне јединице косовске полиције – РОСУ на ова два административна прелаза, као и да је потез повучен без координације са међународним организацијама.

"Развој догађаја на сјеверу Косова у периоду извештавања снажно указује на то да основна, неријешена питања представљају опасност за мир и стабилност региона. Забринут сам не само због погоршања безбједносне ситуације на терену због недавних дешавања, већ и због погоршања међуетничких односа широм Косова, поларизације политичких позиција и ширења јаза између заједница сјеверно и јужно од ријеке Ибар", навео је Бан Ки Мун.

У извјештају је наведено и да је ЕУЛЕКС именовао 29. августа Клинта Вилијамсона из САД за главног тужиоца Специјалних снага за истрагу навода о илегалној трговини људским органима на Косову, уз констатацију да Београд остаје при ставу да би истрагу требало да спроведе независно тијело које би именовао Савјет безбједности УН.

Најављено је да ће на сједници учествовати министар спољних послова Србије Вук Јеремић, шеф УНМИК-а Фарид Зариф и министар спољних послова Косова Енвер Хоџај.0 КОМЕНТАРА

 1. Предсједниче Србије Борисе Тадићу,увијек сам имао разумијевања за твоју политику али вјеруј ми да више немам.
  Или исели те паћенике нашу браћу са Космета или доле пошаљи толико полиције у цивилу да након покушаја насиља преброје најмање педесет убијених(КФОР=нациста)Нијемаца или Аустријанаца.
  Доста је више приче о фиктивном чланству у ЕУ,нацистичка творевина Хрватска је добила све без иједног уступка.

  Србија је вјечна док су јој дјеца вјерна!!!

 2. 1.султан сулејман, 1495-1566, не дај боже да се срби сложе

  2.њемачки генерал Алфред Макензен: Срби су најбољи војници балкана, опасан и ратоборан народ, храбри борци и поносан народ

  3. њемачки цар вилхелм други: дајте ми српску војску и ја ћу побједити у овом рату

  4. Хитлер 1937: Србе не волим, али их цијеним и поштујем јер су храбар народ

  5. БОРИС ТАДИЋ, УСТАША 20026: Што ће нам војска?

 3. paja patak, 29.11.2011. 19:09:49

  Поентирали сте.

  Овај позив није ништа друго до одобрење КФОР- у да пуца у народ. Таман када помислим да не може више да ме непријатно изненади… Тадић ме увијек демантује.

  Реакција њемачких припадника КФОР- а је порука Ангеле Меркел да од ЕУ нема ништа. Сврха напада на Србе је одгађање добијања кандидатског статуса.

 4. Ко до сад није знао ко су нам „проевропски“ „демократски“ лидери тадић и додик коначно има прилику да отвори очи, до сада су увијек прикривено радили на издаји свог народа и домовине, сад то и не крију више, отворена издаја.x-(

 5. БЕОГРАДСКИ СИНДИКАТ – БАРИКАДА

  На барикади храбро вијори се барјак

  И тиња ватра к’о срца славних јунака

  Стражари части, по зими, у магли,

  Гледају у цеви дрских дошљака.

  Свакога трена кренуће напад

  Оклопник црни хита да брану ову скрши

  Да косовску зору утопи у мраку,

  Постави свој камен тамо где нашу славу згуши.

  Иза жице ће демон разоткрити лице,

  Ал’ се стражар од огњишта никуд неће маћи

  Он зна да је овде, где треба да буде

  А с’ друге су стране само моћни каравани.

  Остављен на бедему, далеко од куле,

  Без вести од гласника

  И песме коњице што ужурбано стиже

  Тело је његово сад једини ратник,

  Старице и мајке… сви су ту да бране!

  У гранитну линију једна душа ће да стане

  Проћи туда неће ни Хуни, ни Авари,

  Ни Германи силни што нас опет ударише,

  Нико неће проћи да нам родно село спали.

  Нико неће проћи! Нико неће проћи!

  Злотвори тад кренуше из отровног дима,

  Изникоше к’о кртице из сумпорних јама

  Фијучу рафали, лете јастребови

  По српскоме небу, изнад јуначких глава.

  Ал’ још увек стоје ови наши Термопили,

  топом Лазареву крв неће спрати с’ барикада

  На Бањској грме звона мого јаче од плотуна

  Истина је наша браћо – војска од свих јача!

  Истина је оклоп браћо, мачеви су правда!

  Велеградски робе, ти што о свему лако судиш,

  Трујеш и мрзиш, да по дану лакше спаваш,

  И ти си исто створен од вреле крви ове,

  И твоја је соба сада ова барикада!

  И деца су твоја сада ова барикада!

  И име је твоје сада ова барикада!

  Србија је цела сада ова барикада!

 6. Динкићу свака ти….дала, клонирани комесар Рајко, чини ми се да си можда баш за екс Дан Републике мог старог убјеђивао да су нам Швабови најбољи френдови, а овдје позиваш да их се убија. Како би ти напредовао у партизанским редовима, убијеш поштара, а Швабо сто за једног, одлучи се, немој ко ПДП-овци, да ти став има рок трајања ко јогурт.
  Жао ми је људи на барикадама, децембар је, али је чињеница да они ништа не одлучују, поредим их са сарајевским Србима који су исто протествовали послије Дејтона…..али…..Србија евидентно није у стању да уради било шта за те људе, нажалост, а они патеници су само предмет добијања јефтиних политичких поена код Томе гробара и сличних.

 7. Имамо најљигавију, најпрозападнију и улизивачку власт. Украјинци се отријезнили и отјерали Јушченка, Сакашвили какав год да је, пошао у рат да поврати територије а овај наш не би китом мрднуо, не би гласа пустио да сутра крену да убијају народ по Косову.

Оставите одговор