Азиланти су жртве туристичких агенција

Многи тражиоци азила из БиХ у Белгији су жртве туристичких агенција које им у Белгији обећавају опште благостање и да то несумњиво угрожава безвизни режим, рекао је отправник послова Амбасаде Белгије у БиХ Алекс Ленартс. "Они њих директно доводе испред белгијске институције која се бави питањем азила и због тога мислимо да је то све […]

субота, септембар 24, 2011 / 09:37

Многи тражиоци азила из БиХ у Белгији су жртве туристичких агенција које им у Белгији обећавају опште благостање и да то несумњиво угрожава безвизни режим, рекао је отправник послова Амбасаде Белгије у БиХ Алекс Ленартс.

"Они њих директно доводе испред белгијске институције која се бави питањем азила и због тога мислимо да је то све организовано. Тим људима обећавају стан, новац, чак и посао, боравак итд. То није тачно. Кад ти људи дођу тамо смјештају их у колективне центре и једино што добијају јесте храна. Сви ти људи су жртве тих `организација`, или шта се већ крије иза тога, и зато је задатак и Белгије и БиХ да све то зауставе и спријече", рекао је Ленартс.

Он је навео да је само у прве двије седмице септембра број захтјева за азил био скоро једнак захтјевима за цијелу 2010. годину.

"У прве двије седмице примљено је 80 захтјева, а за цијелу 2010. годину 106. То значи да, ако буде настављен тренд, моће се претпоставити да ће у овој години достићи цифру од 1 000 или 2 000 тражилаца азила из БиХ. Због тога је Влада Белгије одмах реаговала да би зауставила ријеку људи који траже азил", рекао је Ленартс за "Дневни аваз".

Он је додао да ће сви грађани БиХ тражиоци азила у Белгији за неколико мјесеци бити враћени у БиХ.Оставите одговор