Азербејџан запријетио Јерменији

БАКУ, АНКАРА – Азербејџан не искључује могућност војне интервенције у рjешавању спора са Јерменијом око статуса провинције Нагорно-Карабах. „Азербејџан задржава право да ослободи своју окупирану територију”, изјавио је потпредсjедник парламента Азербејџана Зијафат Асгаров. На питање новинара да ли је рат на дневном реду, он је оговорио:"Ви ћете видjети то веома брзо”, преноси истанбулски лист „Заман”. […]

понедељак, децембар 13, 2010 / 15:34

БАКУ, АНКАРА – Азербејџан не искључује могућност војне интервенције у рjешавању спора са Јерменијом око статуса провинције Нагорно-Карабах.

„Азербејџан задржава право да ослободи своју окупирану територију”, изјавио је потпредсjедник парламента Азербејџана Зијафат Асгаров.

На питање новинара да ли је рат на дневном реду, он је оговорио:"Ви ћете видjети то веома брзо”, преноси истанбулски лист „Заман”.

У вријеме распада Совјетског савеза деведесетих година провинција Нагорно Карабах, у којој су већинско становништво Јермени, отцијепила се од Азербејџана и прогласила независност. У оружаним сукобима тада је страдало 30 хиљада људи. Та покрајина ужива подршку Јерменије.

Међународна заједница преко тзв. Минске групе (Русија, САД и Француска) ни послије 15 година није успјела да нађе компромис око спорне провинције.

Баку као да сада издаје стрпљење и отворено најављује војно рјешење тог проблема, поготово што сматра да међународни посредници нису извршили довољано јак притисак на Јереван да напусти, како се наводи, окупиране територије Азербејџана.

Јерменија и Азербејџан су склопили примирје 1994.године, али и поред тога у посљедње вријеме су учестали оружани инциденти на границама двије земље, што изазива забринутост у региону и међународној заједници.Оставите одговор