Астероид пролази рекордно близу Земље

Мали астероид проћи ће поред Земље ближе него што око ње орбитирају ТВ и комуникациони сателити, али не постоји никаква шанса за судар, тврде научници НАСА. Посјетилац из свемира, познат као 2012 ДА14, откривен је прошле године од стране групе аматерских астронома у Шпанији. Астероид је велик попут олимпијског базена са пречником од 46 метара […]

четвртак, фебруар 14, 2013 / 15:20

Мали астероид проћи ће поред Земље ближе него што око ње орбитирају ТВ и комуникациони сателити, али не постоји никаква шанса за судар, тврде научници НАСА.

Посјетилац из свемира, познат као 2012 ДА14, откривен је прошле године од стране групе аматерских астронома у Шпанији. Астероид је велик попут олимпијског базена са пречником од 46 метара а од Земље ће током проласка 15. фебруара бити удаљен 27.520 километара – телевизијски и комуникациони сателити орбитирају око Земље на висини од 28.300 километара.

Ово ће бити један од најближих сусрета са астероидом откада је почело њихово праћење прије 15 година.

„Судар са Земљом није могућ упркос свему, а уколико би се то неким чудом десило, штета коју би начинио не би била глобална већ само регионална. Земља свакодневно долази у контакт са објектима из свемира, у просјеку њену површину дневно погоди 100 тона материјала. Објекти величине лоптице за бејзбол погађају Земљу свакодневно, објекти величине аутомобила сваких пар недеља. Како се ближимо већим објектима њихова учесталост је све мања и мања“, изјавио је астроном Доналд Јоманс из НАСА.

Током прелета при брзини од 13 километара у секунди астероид ће бити могуће видети у Европи, Азији и Аустралији.Оставите одговор