Асанж ће бити изручен Шведској

ЛОНДОН – Британски суд одобрио је изручење оснивача "Викиликса" Џулијана Асанжа Шведској, где је оптужен за сексуално злостављање. Асанж је ухапшен 7. децембра у Лондону и налазио се у кућном притвору до доношења одлуке суда. Асанжови адвокати су се успротивили таквој одлуци суда, рекавши да у Шведској њихов клијент неће имати праведно суђење и најавили […]

четвртак, фебруар 24, 2011 / 13:37

ЛОНДОН – Британски суд одобрио је изручење оснивача "Викиликса" Џулијана Асанжа Шведској, где је оптужен за сексуално злостављање.

Асанж је ухапшен 7. децембра у Лондону и налазио се у кућном притвору до доношења одлуке суда.

Асанжови адвокати су се успротивили таквој одлуци суда, рекавши да у Шведској њихов клијент неће имати праведно суђење и најавили да ће уложити жалбу, пренио је Ројтерс.

Оснивач "Викиликса", веб сајта који је објавио на хиљаде повјерљивих америчких дипломатских података, тврди да је невин и да су оптужбе двију жена против њега дио политичке намјештаљке.

Асанж највише страхује од тога да би САД могле да убиједе Стокхолм да га изручи америчким властима, које би потом могле да га осуде и на смрт.

Почетком фебруара одржан је тродневни претрес током којег је Асанжова страна тврдила да шведски тужиоци нису поступили правилно подносећи захјтев за његово изручење, док је шведска влада изнијела аргумент да је тражила екстрадицију тек послије низа неуспјешних покушаја да он буде испитан.Оставите одговор