Асад: Рат се води споља

Сиријски предсједник Башар ал Асад изјавио је данас да је његова земља суочена са ратом који се води из иностранства и најавио наставак борбе против тероризма, уз понуду политичког дијалога са опозицијом. Асад је у говору у парламенту рекао да је у току ескалација тероризма, упркос предузетим политичким мјерама, укључујући одржавање парламентарних избора прошлог мјесеца. […]

недеља, јун 3, 2012 / 17:13

Сиријски предсједник Башар ал Асад изјавио је данас да је његова земља суочена са ратом који се води из иностранства и најавио наставак борбе против тероризма, уз понуду политичког дијалога са опозицијом.

Асад је у говору у парламенту рекао да је у току ескалација тероризма, упркос предузетим политичким мјерама, укључујући одржавање парламентарних избора прошлог мјесеца.

„Право питање је тероризам. Ми смо суочени са ратом који се води споља“, рекао је сиријски предсједник у једном од ријетких јавних наступа од почетка кризе прије 15 мјесеци.

Он је у говору који је преносила државна телевизија рекао да у Сирији не постоји политички проблем него се „дешава покушај изазивања вјерских подјела“, у чему се као алат користи тероризам.

Асад је позвао „све који оклијевају“ да се укључе у политички дијалог и обећао да се држава неће светити, али да ће наставити борбу и да ће рат ускоро бити окончан.

„И даље ћемо се чврсто одупирати тероризму, али ћемо оставити отворена врата за оне који желе да се врате“, нагласио је сиријски предсједник и додао су власти спремне за дијалог за политичким противницима који немају подршку из иностранства и нису учествовали у тероризму.

Он је осудио убиства најмање 108 цивила у граду Хула и рекао да "чак ни чудовишта" не би починила такво дјело.

Асад је оцијенио да Сирија тренутно пролази кроз најкритичније тренутке од окончања колонијализма.

Ово је било прво јавно обраћање сиријског предсједника од масакра у Хули, гдје је убијено и много дјеце. Истражитељи УН саопштили су да постоје основане сумње да су прорежимске снаге одговорне барем за дио ових убистава.Оставите одговор