Анти НАТО протести окупирали Чикаго

Анти-НАТО демонстранти поново су данас окупирали улице Чикага, само неколико сати након што се неколико стотина демонстраната сукобило са полицијом која их је потискивала уз коришћење палица и штитова од конгресног центра гдје се одржава самит Алијансе. Неколико десетина људи легло је насред улице правећи се мртвима. Остали су бацали бомбе са конфетама узвикујући "Ми […]

уторак, мај 22, 2012 / 00:38

Анти-НАТО демонстранти поново су данас окупирали улице Чикага, само неколико сати након што се неколико стотина демонстраната сукобило са полицијом која их је потискивала уз коришћење палица и штитова од конгресног центра гдје се одржава самит Алијансе.

Неколико десетина људи легло је насред улице правећи се мртвима. Остали су бацали бомбе са конфетама узвикујући "Ми смо незаустављиви! Један други свијет је могућ!". Све то се одвијало под будним погледима полиције која је чувала барикаде постављене на путу до конгресног центра, у коме су окупљени лидери више од 50 држава на дводневном самиту НАТО.

Сукоби су, подсјећа АФП, почели синоћ када су демонстранти, предвођени Блек Блок групом чији припадници често учествују на оваквим скуповима, покушали да се пробију до конгресног центра. Полиција је, како су пренијели медији, била изузетно брутална у разбијању демонстрација, па је сукоб потрајао дуже од сат времена, а ухапшено је 45 особа.

Истовремено, педесетак америчких војних ветерана, учествујући на протестима против самита НАТО, јуче су симболично бацили своје војне беџеве, исказавши на тај начин противљење ратовима у Ираку и Авганистану.

Ветерани су жељели да своје војне беџеве предају представницима НАТО, али им полиција није дозволила да се приближе Мекормик центру, гдје се одржава самит Сјеверноатлантске алијансе. Војни ветерани су након тога побацали своје беџеве, у знак протеста због поступка полиције.Оставите одговор