Американци тестирају технологију за предвиђање злочина

САД су почеле са тестирањем технологије за предвиђање злочина који мјери и биљежи психичке и физичке промјене код појединца. Програм Технологија надгледања будућих особина већ је тестиран на групи владиних службеника, који су добровољно пристали на експеримент. Систем мјери пулс, температуру тијела, дисање, фацијалне експресије, кретање тијела, проширене зјенице и остале обрасце понашања чије се […]

петак, октобар 14, 2011 / 14:28

САД су почеле са тестирањем технологије за предвиђање злочина који мјери и биљежи психичке и физичке промјене код појединца.

Програм Технологија надгледања будућих особина већ је тестиран на групи владиних службеника, који су добровољно пристали на експеримент. Систем мјери пулс, температуру тијела, дисање, фацијалне експресије, кретање тијела, проширене зјенице и остале обрасце понашања чије се промјене приписују да ће одређена особа починити злочин. Систем ће се највјероватније проводити на аеродромима, границама и јавним мјестима с великим бројем људи.

Фокс њуз је извјестио да се подаци до аналитичара преносе мобилним једницима који онда користе ‘систем за препознавање, дефинисање и мјерење седам примарних емоција и емоционалних знакова који се огледају у контракцији фацијалних мишића.

Први тест проведен је на тајној локацији на сјевероистоку Сједињених Америчких Држава. Према Министарству државне безбјдности, у питању није био аеродром, али је речено да је то било ‘велико окупљалиште које је погодно за постављање операције’.

Групе за грађанске слободе назвале су овај систем ‘псеудо-технолошким приступом’ и изразиле забринутост због могућег нарушавања приватности појединца.Оставите одговор