Амерички милијардер и ЦИА направили систем за праћење јачи од Гугла

Милијардер Питер Тил, познат као суоснивач "Пејпала" и једини богаташ из Силицијумске долине који је подржао Доналда Трампа на изборима, уз подршку Централнообавјештајне агенције направио је веома моћан пројекат који није превише познат.

уторак, август 1, 2017 / 18:26

Пројекат је назван "Палантир", а његово име ће бити познато љубитељима фантастике. У трилогији "Господар прстенова" зли чаробњак Саруман користи магичну куглу "Палантир" које му омогућава да издалека види оно што пожели.

Међутим пројекат "Палантир" заиста постоји и представља још и више од магичне кугле – он може и да предвиђа понашање људи које надгледа, па је овим пројектом донекле обистињена и радња научнофантастичног романа "Сувишни извјештај", пише британски "Гардијан".

"Палантир" је компанија која прикупља информације и развија софтвере за предвиђање, али још нема своју канцеларију, јер би она морала да буде потпуно отпорна на сваки покушај упада. Пројекат користи мрежу одвојену од интернета како би спријечио цурење информација.

Питер Тил је 2004. године заједно са Нејтаном Гетингсом, Џоном Лонсдејлом, Стивеном Коеном и Алексом Карпом направио "Палантир". Њихов циљ је био да направе компанију која би прикупљала податке оданде гдје се нико други није усудио да иде. Један од првих инвеститора је био огранак ЦИА.

"Палантир" гледа све што радимо и предвиђа наше следеће кораке како би их зауставили ако је потребно. Од 2013. године на листи "Палантирових" клијената налазе се ЦИА, ФБИ, НСА, Амерички центар за контролу болести, америчка морнарица, Команда специјалних операција, америчка Пореска управа… До 50 одсто бизниса ове компаније је са јавним сектором САД.

"Палантир" може да прати свакога, од потенцијалног терористе до корпоративних превараната (Берни Мејдоф је ухапшен уз помоћ "Палантира"), од трговаца дјецом све до особа склоних било каквом побуњеничком понашању. И све то компанија ради уз помоћ предвиђања понашања.

Пентагон је користио софтвер "Палантира" да би пратио шаблоне постављања бомби и открио да бомбе активирају помоћу даљинских управљача за отварање гаражних врата.

"Палантир" омогућава маринцима да помоћу његових софтвера из било ког дијела свијета у систем унесу ДНК узорке и добију готово моментално резултате из богатих датотека.

Помоћу најсофистициранијих метода "копања по подацима" (дата мининг) "Палантир" може да предвиди будућност неколико секнди или година прије него што се деси.

– То је комбинација свих аналитичких алатки које сте само сањали. Знаћете сваког лошег момка у свом крају – рекао је Самјуел Ридинг, бивши маринац.

Међутим, алати "Палантира" се не користе само у сврхе присмотре и "хватања зликовца". Његов огранак "Палантир Метрополис" нуди аналитичке алатке за хеџ фондове, банке, фирме које пружају финансијске услуге да надмудре једни друге.

"Палантир" дакле не само да снабдијева Пентагон уређајима за глобално надгледање, већ такође води и Волстрит.

Ова компанија и њени софтвери могу да се злоупотријебе, али и они сами имају мане. Полиција Чикага и Лос Анђелеса их користи за предвиђање злочина и њихово спречавање, као у "Сувишном извјештају".

Међутим, пошто софтвери користе алгортме за предвиђање, њихови резултати могу бити пуни стереотипа. Неки сматрају да су управо такви алгоритми и криви за епидемију полицијских убистава ненаоружаних младих црнаца у последњих четири године.Оставите одговор