Биткоин се подијелио на двије валуте (ниједан се не зове Изворни)

Иако је Биткоин заједница средином овог мјесеца избјегла подјелу на двије валуте, то се ипак догодило

уторак, август 1, 2017 / 16:28

Првобитна подјела је избјегнута након што је заједница са 100 одстотном подршком изгласала софтверску надоградњу која би повећала капацитет трговања. Биткоин је до сада радио на једном блокчејну (дистрибуирана база података), који је све спорије обрађивао процесирање трговања биткоинима. Надоградња названа SegWit2x би требала заживјети око јесени, а требао би повећати број могућих трансакција.

Тренутно систем обрађује седам трансакција у једној секунди. Поређења ради, Виса обрађује 2.000 трансакција у секунди. Међутим, мала фракција биткоинаша, предвођена Фејсбуковим инжењером Амаури Сечетом није задовољна рјешењем. Тврде да SegWit2x не доноси довољни напредак, па су, пише Телеграм, покренули свој дериват Биткоина, Биткоин Кеш. Узеће и дио снаге Биткоина за обраду трансакција, а и њихов блокчејн би сам по себи требао бити већег капацитета него онај којег доноси SegWit2x.

Будућност је за сада неизвјесна

Власници Биткоина ће моћи да пребаце своје Биткоине с главног на Биткоин Кеш блокчејн, за што би требало да добију курс 1:1. Тачних претпоставки око тога шта би се могло догодити овим одвајањем нема. Неки тврде да би овим потезом вриједност Биткоина могла пасти, док други тврде да ће нови Биткоин Кеш пропасти будући да заједница баш и не преферира валуте које су деривати изворног биткоина.

Мајнери и девелопери подржавају одвајање, но код који би се требао написати за такво одвајање можда никада ни не буде покренут. Други пак тврде ако се покрене раскол, да ће наступити доба високе волатилности, од којег би могли погодовати само напредни трговци, док би аматери могли бити престрашени. Већина озбиљнијих инвеститора ће ипак извући своје Биткоинове с тржишта, чекајући да прође пар турбулентних мјесеци.Оставите одговор