Алкалајево министарство Савјет министара понекад назове и Владом БиХ

У појединим билатералним споразумима и уговорима објављеним на званичној интерент презентацији Министарства иностраних послова наводи се да је њихов потписник непостојећа влада БиХ, иако је Уставом јасно дефинисао да БиХ има Савјет министара. Међу објављеним уговорима је споразум Владе САД и "Владе БиХ" о економској, техничкој и сродној помоћи за БиХ, потписан у Сарајеву и […]

среда, октобар 5, 2011 / 09:26

У појединим билатералним споразумима и уговорима објављеним на званичној интерент презентацији Министарства иностраних послова наводи се да је њихов потписник непостојећа влада БиХ, иако је Уставом јасно дефинисао да БиХ има Савјет министара.

Међу објављеним уговорима је споразум Владе САД и "Владе БиХ" о економској, техничкој и сродној помоћи за БиХ, потписан у Сарајеву и ратификован крајем марта 2001. године, те уговор "Владе БиХ" и Владе Бугарске о сарадњи у пољима образовања, науке и културе, који је ступио на снагу септембра 2005. година.

Објављен је и билатерални уговор о техничкој сарадњи "Владе БиХ" и Владе Јапана, који је ратификован 2006. године, а БиХ је узимала и кредите, па је 2005. године потписан споразум Владе Кореје и "Владе БиХ", наводи "Фокус".

Политичари из Републике Српске сматрају да су бошњачке власти у вријеме потписивања спорних уговора свјесно наводиле неуставну категорију да би БиХ давали елементе државности, те додаје да је у Министарству спољних послова и сада таква ситуација, јер актуелни министар ништа не предузима да би биле исправљене недопустиве грешке.

Посланик СНСД-а у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Славко Јовичић подсјећа на чињеницу да нема владе БиХ и да она никада неће ни бити успостављена и оцјењује да кориштење термина "Влада БиХ" представља злоупотребу бошњачких гарнитура у власти.

Члан Уставноправне комисије Дома народа Парламентарне скупштине БиХ Драгутин Родић каже да за све постоје одређене намјере и да је сасвим јасно да је ријеч о неуставној категорији гдје год се помиње "Влада БиХ".Оставите одговор