Алкалај чека бразилску амбасаду у Сарајеву

Сарадња БиХ и Бразила у оквиру Савјета безбједности УН, у којем обје земље имају мандат несталног члана, и отварање Амбасаде Бразила у Сарајеву значајно доприносе унапређењу свеукупних билатералних односа, који имају сталну узлазну путању, оцијенили су министри иностраних послова двије земље Свен Алкалај и Антонио де Агуиаро Патриота. У саопштењу из Министарства иностраних послова БиХ […]

субота, септембар 24, 2011 / 13:47

Сарадња БиХ и Бразила у оквиру Савјета безбједности УН, у којем обје земље имају мандат несталног члана, и отварање Амбасаде Бразила у Сарајеву значајно доприносе унапређењу свеукупних билатералних односа, који имају сталну узлазну путању, оцијенили су министри иностраних послова двије земље Свен Алкалај и Антонио де Агуиаро Патриота.

У саопштењу из Министарства иностраних послова БиХ наводи се да су шефови дипломатија БиХ и Бразила, који су се састали на маргинама 66. засједања Генералне скупштине УН у Њујорку, размијенили мишљења и ставове о актуелним питањима у Савјету безбједности и о реформи УН-а.

На маргинама скупа у Њујорку, Алкалај се састао и са грузијским колегом Григолом Вашадзеом са којим је размијенио информације о унутрашњополитичким приликама и спољнополитичким приоритетима БиХ и Грузије, те о степену развијености билатералних односа и сарадње.

Алкалај и Вашадзе оцијенили су да постоји реална потреба за успостављањем интензивнијег политичког дијалога и развојем квалитетнијих односа двије земаља, између осталог и кроз реализацију посјета на највишем нивоу.

Током одвојеног сусрета са министром иностраних послова Етиопије Хаиле-Мариамом Десалегнеом, оцијењено је да сарадња БиХ и Етиопије у претеклом периоду није била на задовољавајућем нивоу.

Алкалај је изразио интерес БиХ за промјеном оваквог стања и подизање нивоа односа, прије свега у економској области, на много већи ниво, а као потврду тога истакао је недавно потписани уговор у Адис Абеби о пројектовању и изградњи далековода у Етиопији између "Енергоинвеста" и Владе Етиопије, изразивши наду да ће у будућности оваквих и сличних уговора бити више.Оставите одговор