11:44 Нијемци извиждали Рода Стјуарта у Лајпцигу након што је пружио подршку Зеленском07:59 Жељка: Нестабилност у БиХ не производи Русија, већ муслимански фактор уз помоћ странаца07:56 Столтенберг пријети распоређивањем нуклеарног наоружања према Русији07:53 Гогановић критикује шефа јавно, умјесто да пређе у сусједну канцеларију07:51 Угари су сада добри, не као у Бранково вријеме: Иштван Турци добио награду именовану по Радичевићу07:47 Минић очекује жетву пшенице којој се не може утицати на цијену07:42 Јеленка из САД сматра да крађа није крађа, ако се краде од Русије07:38 Русија ће тражити да се Генерална скупштина УН изјасни о злочинима Њемачке07:36 Василиј Небензја: Украјина мора да призна стварност на бојишту и да јасне гаранције о неутралности07:34 Живадин Јовановић: Запад покушава да своју експанзионистичку политику и агресију свали на друге

Албански премијер трговао оружјем

БЕОГРАД – Актуелни албански премијер Сали Бериша био је један од главних трговаца оружјем у врИјеме оружаних сукоба на Косову, пише данас Политика. Беришино име као трговца оружјем спомињу четворица косовских Албанаца чија свједочења су саставни дио документације Тужилаштва за ратне злочине у истрази о трговини људским органима. У предмету "33-08" Тужилаштва за ратне злочине […]

понедељак, децембар 27, 2010 / 10:48

БЕОГРАД – Актуелни албански премијер Сали Бериша био је један од главних трговаца оружјем у врИјеме оружаних сукоба на Косову, пише данас Политика.

Беришино име као трговца оружјем спомињу четворица косовских Албанаца чија свједочења су саставни дио документације Тужилаштва за ратне злочине у истрази о трговини људским органима.

У предмету "33-08" Тужилаштва за ратне злочине Србије каже се да се центар за куповину наоружања налазио у Беришиној кући у селу Прифч код Тропоје, на сјеверу Албаније.

Прво свједочење о Бериши са конкретним подацима дао је Албанац из околине Ђаковице, а друго Албанац из Дечана. Обојица су били у групи ОВК под руководством бившег косовског премијера Рамуша Харадинаја.

Трећи свједок је Албанац из Призрена, који је дуго радио у Њемачкој, а 1998. се вратио да би се придружио ОВК. Четврти свједок је Албанац из села Глођане, општина Дечани.

Сви су детаљним исказима потврдили да су по оружје одлазили у Беришину кућу у Прифчу. Повратник из Њемачке је, на примјер, испричао да је морао чекати на оружје, јер је у том тренутку тамо било "најмање 200 припадника ОВК", који су га чекали.

Четврти свједок, пак, испричао је да је у Беришиној кући, осим лаког пјешадијског наоружања с муницијом, набављано и теже наоружање – минобацачи, бестрзајни топови, ручни бацачи, тешки митраљези.Оставите одговор