Албанија: Тијесни избори за градоначелника Тиране

Албански премијер Саљи Бериша рекао је данас да је кандидат његове Демократске партије, бивши министар унутрашњих послова Љуљзим Баша, освојио 78 гласова више од противкандидата Едија Раме на изборима за градоначелника Тиране. Бериша је то објавио после одлуке Државне изборне комисије да се поново преброје гласови, на основу извјештаја да су неки гласови убачени у […]

понедељак, мај 23, 2011 / 19:32

Албански премијер Саљи Бериша рекао је данас да је кандидат његове Демократске партије, бивши министар унутрашњих послова Љуљзим Баша, освојио 78 гласова више од противкандидата Едија Раме на изборима за градоначелника Тиране.

Бериша је то објавио после одлуке Државне изборне комисије да се поново преброје гласови, на основу извјештаја да су неки гласови убачени у погрешне изборне кутије.

Очекује се да изборна комисија касније данас објави коначне резултате избора одржаних 8. маја.

После првог пребројавања побједу је однио лидер опозиције и текући градоначелник Тиране Еди Рама, који је освојио само 10 гласова више од Баше.

Опозиција је одмах запријетила да неће признати резултате избора уколико њен кандидат изгуби, а након што је изборна комисија одлучила да поново преброји гласове, ступила је у штрајк.

Више од 1.000 Раминих присталица већ шести дан протестује испред зграде изборне комисије.

Опозициони посланици такође су бојкотовали рад парламентарних комитета.

У сукобима опозиционих присталица и полиције у јануару убијена су четири демонстранта.Оставите одговор