Ал-Завари: НАТО жели контролу над Либијском нафтом

Највероватнији насљедник Осаме бин Ладена на челу Ал Каиде поручио је да операције НАТО у Либији имају за циљ свргавање вође Моамера Гадафија како би Запад могао поставити марионетску владу и контролисати нафтне изворе те земље. У 49-минутној аудио поруци, Ајман ал-Завари, до сада други човек Ал Каиде, позвао је Либијце да узму оружје и […]

понедељак, мај 23, 2011 / 08:16

Највероватнији насљедник Осаме бин Ладена на челу Ал Каиде поручио је да операције НАТО у Либији имају за циљ свргавање вође Моамера Гадафија како би Запад могао поставити марионетску владу и контролисати нафтне изворе те земље.

У 49-минутној аудио поруци, Ајман ал-Завари, до сада други човек Ал Каиде, позвао је Либијце да узму оружје и да се у герилском рату боре против западне коалиције.

Снимак је објављен касно синоћ на екстремистичкој интернет страници на којој се наводи да је порука снимљена пре него што су амерички командоси убили Бин Ладена 2. маја у Пакистану.

Ал-Завари се сматра водећим кандидатом за лидера те исламистичке терористичке организације и верује се да се налази негдје близу границе Пакистана и Авганистана.

Он је у поруци честитао Египћанима на „хапшењу тиранина Хоснија Мубарака и његових синова” и затражио од владе у Каиру да прекине односе с Израелом.

Мубарак је после 18-дневних демонстрација 11. фебруара био приморан да се повуче с чела Египта који је поред Јордана једина арапска земља што има мировни споразум с Израелом.

Ал-Завари, пореклом из Египта, позвао је своје сународнике да отворе границу с палестинском територијом Газом, док је Сиријце позвао да наставе демонстрације док не сруше режим председника Башара Асада.

Ал Каида се већ дуго противи режимима аутократских арапских вођа које сматра безбожницким, корумпираним и блиским сарадницима САД.

У скорашњим порукама та терористичка организације је позвала да се у тим земљама уведу исламски закони.Оставите одговор