Афганистан: Још једно извињење НАТО снага

Међународне снаге у Авганистану упутиле су извињење због авио напада у којем је у суботу погинуло 14 цивила на југу те земље, јавља Би-Би-Си. "У име коалиције желим да пренесем искрено извињење породицама и пријатељима погинулих", наводи се у саопштењу генерала Џона Тулана, команданта Међународних снага за брза дејства /ИСАФ/ за југозападни Авганистан. У саопштењу […]

понедељак, мај 30, 2011 / 09:01

Међународне снаге у Авганистану упутиле су извињење због авио напада у којем је у суботу погинуло 14 цивила на југу те земље, јавља Би-Би-Си.

"У име коалиције желим да пренесем искрено извињење породицама и пријатељима погинулих", наводи се у саопштењу генерала Џона Тулана, команданта Међународних снага за брза дејства /ИСАФ/ за југозападни Авганистан.

У саопштењу НАТО се истиче да је приоритет акције био спријечавање цивилних жртава и да су тај задатак озбиљно схватили.

Тулан наводи да се инцидент догодио након што су герилци напали патролу коалиције када је убијен један маринац.

"Група од пет герилаца наставила је да напада наше војнике који су због тога позвали у помоћ авионе, који су неутралисали опасност", додао је Тулан.

Он је додао да су, нажалост, герилци намјерно окупирали кућу у којој су боравили цивили и одатле су нападали међународне снаге.

"Отворена је истрага и ИСАФ ће се побринути да да одштету породицама у складу са обичајима Авганистана", рекао је он.

Извињене је услиједило након што је кабинет предсједника Хамида Карзаиа издао посљедње упозорење америчким и НАТО војницима због цивилних жртава након јучерашњег инцидента.

Карзаи је истакао како је његова влада у више наврата апеловала на САД да заустави акције у којима могу погинути цивили, те да је ово посљедње упозорење, на што су из Бијеле куће одговорили да дијеле његове бриге и да их узимају веома озбиљно.

Локални званичници рекли су да је 14 људи погинуло у нападу НАТО снага, укључујући пет дјевојчица, седам дјечака и двије жене.

Цивилне жртве у међународним војним операцијама веома су осјетљива тема у Авганистану и често су повод демонстрација и јавних осуда од стране Карзаиа.

Иако су за цивилне жртве најчешће одговорни побуњенички напади, све чешће убијање Авганистанаца од стране међународне војске узроковало је велику љутњу и незадовољство међу локалним становништвом.

Једна група цивила донијела је тијела осморо погинуле дјеце пред новинаре и владину зграду скандирајући како нису сви Авганистанци талибани.Оставите одговор