А камате расту: Дејтонка 32 године дужни бившој Чехословачкој

Шеф Преговарачког тима за провођење Споразума о питањима сукцесије Мухамед Хасановић рекао је да са свим државама насљедницама треба постићи договор у Заједничкој радној комисији за Анекс "Це" о дистрибуцији дуга који треба да буде заједнички утврђен и одбацио је излагање БиХ "непотребним притисцима".

четвртак, март 7, 2024 / 05:28

Хасановић, који је замјеник министра финансија и трезора у Савјету министара, рекао је данас у Прагу да је дуг бивше СФРЈ према бившој Чешкој и Словачкој Федеративној Републици /ЧСФР/ питање које није ријешено ни након 32 године од распада СФРЈ, те га сматра једним од важнијих питања сукцесије између БиХ и Чешке.

Представљајући и заступајући интересе БиХ, истакао је важност узајамног поштовања и сарадње у транспарентности и доступности документације како би се тачно утврдио износ дуговања.

Хасановић је нагласио да је потребно провјерити легитимитет и вјеродостојност налога који се односе на БиХ, саопштено је из Министарства финансија и трезора у Савјету министара.

Из Министарства финансија и трезора је саопштено да су Хасановић и вицегувернер Централне банке у БиХ и овлаштени представник БиХ за провођење Анекса "Це" Споразума о сукцесији Ернадин Бајровић разговарали са генералним директором Одјељења за ЕУ и међународне односе у оквиру Министарства финансија Чешке Јиријем Георгиевом, руководиоцем Сектора за инострана потраживања и повезану имовину Петром Плашилом и шефом Одјељења за међународну финансијску сарадњу и страна потраживања Јитком Вјораловом.

"Нагласио сам да је потребно заједно са свим државама насљедницама постићи договор у Заједничкој радној комисији за Анекс Це о дистрибуцији дуга који треба да се заједнички утврди на дан 4. април 1991. године, када је Народна банка Југославије прекинула исплате према државама насљедницама", наводи Хасановић.

Он је истакао да се због тога стање клириншког рачуна на тај датум сматра неалоцираним дугом и он би га требало подијелити према процентима наведеним у Споразуму о питањима сукцесије из 2001. године.

"За БиХ крајње је неприхватљиво и у потпуности одбацујемо праксу билатералног рјешавања овог питања, као што је то урадила Србија, јер није у духу Споразума о питањима сукцесије", рекао је Хасановић.

Он је позвао све државе насљеднице на одговорно провођење Споразума о питањима сукцесије, посебно Анекса "Це" ради постизања заједничког договора.Оставите одговор